ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Adventia: Καινοτόμο τεστ για έλεγχο φορέων 229 γενετικών ασθενειών, από την NIPD Genetics

09 Ιουλίου 2020, 09:33

images

Από αυτή τη βδομάδα, η κυπριακή εταιρεία NIPD Genetics διαθέτει παγκοσμίως το τεστ για έλεγχο φορέων (carrier screening) Adventia, το οποίο ανιχνεύει μέχρι και 229 γενετικές ασθένειες μέτριας έως και σοβαρής σημασίας. Πρόκειται για ένα διευρυμένο τεστ το οποίο διενεργείται από όσους θέλουν να μάθουν εάν είναι φορείς γενετικών νόσων, ιδανικά προτού τεκνοποιήσουν, με απώτερο σκοπό να ενημερωθούν για τις αναπαραγωγικές τους επιλογές ώστε να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί. Οι φορείς γενετικών ασθενειών είναι ασυμπτωματικοί και φαινοτυπικά υγιείς, όμως έχουν 25% ρίσκο να αποκτήσουν παιδί με κάποια ασθένεια εάν ο σύντροφος τους είναι φορέας της ίδιας νόσου.

Το Adventia εκτελείται με τη λήψη στοματικού επιχρίσματος και είναι ένα ασφαλές, κλινικά αξιόπιστο, καινοτόμο τεστ ακριβείας, το οποίο ελέγχει αυτοσωμικές υπολειπόμενες και φυλοσύνδετες Χ-συνδεδεμένες ασθένειες σε τρεις κατηγορίες εξετάσεων, που ανιχνεύουν 1, 19 ή 229 γενετικές ασθένειες. Η διενέργειά του, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους θεράποντες γιατρούς σχετικά με το γενετικό προφίλ των πελατών τους, βοηθώντας τους να ενημερώσουν αλλά και να προτείνουν τις κατάλληλες μεθόδους, πιθανές θεραπευτικές αγωγές, έγκαιρη και κατάλληλη κλινική αντιμετώπιση. Το Adventia βασίζεται σε πρωτοποριακή τεχνολογική πλατφόρμα της NIPD Genetics, η οποία είναι καταχωρημένη ως πατέντα και έχει επικυρωθεί με πολλές κλινικές μελέτες για την αξιοπιστία και την ακρίβειά της. Διεθνείς οργανισμοί όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρικής Γενετικής και Γονιδιωματικής (ACMG) συνιστούν όπως η εξέταση φορέων για τις πιο σοβαρές και διαδεδομένες γενετικές ασθένειες (Κυστική ίνωση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία) διενεργείται σε όλους όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί.

Ο καθηγητής Φίλιππος Πατσάλης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NIPD Genetics, δήλωσε ότι «περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι ασυμπτωματικός φορέας μίας γενετικής ασθένειας. Ο διευρυμένος έλεγχος επιτρέπει πλέον σε κάθε άνθρωπο να γνωρίζει εάν είναι φορέας και να συζητήσει με τον γιατρό του τις επιλογές του σε περίπτωση που θέλει να αποκτήσει παιδιά».

Η NIPD Genetics είναι μία καινοτόμος εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στους τομείς του σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και παροχής γενετικών υπηρεσιών για την πρόγνωση, την πρόληψη, την καλύτερη κλινική διαχείριση και θεραπεία γενετικών παθήσεων. Η NIPD Genetics αποτελείται από μια κορυφαία επιστημονική ομάδα με μακρόχρονη γνώση και εμπειρία τους τομείς της γενετικής, της μοριακής βιολογίας, της γονιδιωματικής, της βιοπληροφορικής, της βιοτεχνολογίας και των επιχειρήσεων Τα εξειδικευμένα εργαστήρια της NIPD Genetics είναι διαπιστευμένα από το College of American Pathologists (CAP), πιστοποιημένα από το Clinical Laboratory Improvement Amendments (CLIA) και κατά τα πρότυπα ISO13485.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την NIPD Genetics και την υπηρεσία Adventia, υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.nipd.com/adventia.

Σχετικά Άρθρα