ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tην άμεση προώθηση των αιτημάτων ασθενών με ηπατικά νοσήματα, ζητά η ΔΟΘ

28 Ιουλίου 2020, 11:38

images

Την άμεση προώθηση των αιτημάτων ασθενών με ηπατικά νοσήματα, ζητά η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου και καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ώστε να προβαίνει στις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση αυτής της σοβαρής νόσου.

Σε ανακοίνωση της, η ΔΟΘ αναφέρει ότι υποστηρίζει με ζέση τα πάγια αιτήματα των πασχόντων από ηπατικά νοσήματα, μεταξύ των οποίων εντάσσονται και οι θαλασσαιμικοί, όπως την προώθηση της ένταξης της ηπατολογικής ειδικότητας στην Κύπρο με τρόπο διακριτό από εκείνη της Γαστρεντερολογίας ή και ειδικής εξειδίκευσης στον τομέα της Ηπατολογίας.

Είναι σημαντικό, επίσης σημειώνει, να υπάρξει μέριμνα για την άμεση διαθεσιμότητα αντιϊκών φαρμάκων που εδώ και μερικά χρόνια έχουν οδηγήσει στη σχεδόν πλήρη ίαση της ιογενούς ηπατίτιδας Γ’ και σε μεγάλη βελτίωση στην περίπτωση της Ηπατίτιδας Β’. Δε νοείται με κανένα τρόπο να είναι αδειοδοτημένα τέτοια φάρμακα και να μην είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμα σε κάθε φορέα της ιογενούς ηπατίτιδας.

Δεδομένου ότι είναι απολύτως απαραίτητη η πολυθεματική παρακολούθηση αυτών των ασθενών, βάσει διεθνών πρωτοκόλλων και σε στενή συνεργασία με Κέντρα Αναφοράς του εξωτερικού, η ΔΟΘ υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη δημιουργίας ειδικών ηπατολογικών κλινικών και ειδικού κέντρου παρακολούθησης ασθενών προ και μετά της μεταμόσχευσης ήπατος, διαδικασίας συχνά σωτήριας για ανθρώπους με σοβαρές ηπατικές παθήσεις.

Η ΔΟΘ αναφέρει ότι η Κύπρος διαθέτει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα της υγείας και έχει διαχρονικά παραπέμψει εκατοντάδες συμπολίτες μας για μεταμοσχεύσεις ήπατος στο εξωτερικό, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεπώς σημειώνει, πρέπει να επενδύσει και στον συγκεκριμένο τομέα με τρόπο ώστε η φροντίδα που λαμβάνουν οι πάσχοντες από ηπατικά νοσήματα να βελτιωθεί και να συστηματοποιηθεί.

Τονίζει τέλος, ότι το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εκρίζωση της ηπατίτιδας Γ’ μέχρι το 2030 και οι πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Ήπατος στις οποίες εντάσσονται η ενημέρωση, ο έλεγχος, η διάγνωση και η θεραπεία των ιογενών ηπατίτιδων πρέπει επιτέλους να τροχοδρομηθούν.

Σχετικά Άρθρα