ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικά πορίσματα από το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής

27 Νοεμβρίου 2020, 14:10

images

Σημαντικά πορίσματα προκύπτουν από την πρώτη μέρα του 27ου Παγκύπριου Συνεδρίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά, με τη συμμετοχή πέραν των 650 συνέδρων.

Σε ανακοίνωση του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), ο οποίος διοργανώνει το Συνέδριο, αναφέρει πως στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που αφορούν στη Νοσηλευτική Επιστήμη.

Όπως αναφέρει στη σύνοδο για τη ψυχική υγεία παρουσιάστηκαν ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με την ψυχο-κοινωνική επιβάρυνση των νοσηλευτών που εργάζονται σε μονάδες COVID-19 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα οι νοσηλευτές που εργάζονται στις μονάδες COVID-19 παρουσιάζουν ψηλά επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης, που αντανακλά υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες, ενώ η συναισθηματική εξάντληση ήταν υψηλότερη στις δομές με περισσότερους από πέντε θανάτους την ημέρα, στους νοσηλευτές έναντι των προϊστάμενων, καθώς επίσης και στους συμμετέχοντες των νοσηλευτηρίων της Λευκωσίας, συγκριτικά με εκείνους της Αμμοχώστου.

Όπως διαπιστώνεται τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, με προτεραιότητα στις δομές της Λευκωσίας, στους νοσηλευτές βάρδιας και σε εκείνους μονάδων με αυξημένη συχνότητα θανάτων. Επίσης, υψηλή ήταν και η δυσφορία από τον αντιλαμβανόμενο κοινωνικό στιγματισμό, λόγω της εργασίας των συμμετεχόντων σε δομή COVID.

Αναφορικά στη σχέση επιβάρυνσης και δευτερογενούς τραυματικής συνδρομής σε νοσηλευτές μονάδων COVID-19, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 22,1% των συμμετεχόντων ανέφεραν κλινικά συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής, ενώ η ένταση των συμπτωμάτων αυτών ήταν υψηλότερη στους συμμετέχοντες δομών της Λευκωσίας και δομών με περισσότερους από πέντε θανάτους ανά ημέρα, καθώς και στις γυναίκες.

«Δεδομένου ότι περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες περιέγραψε κλινικά συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής, λόγω της εργασίας του σε δομή COVID, επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις ατομικής προστασίας απαιτείται να αφορούν εκτός από τη σωματική, και την ψυχική υγεία, ακόμη και σε συστήματα υγείας με χαμηλή επιβάρυνση λόγω της πανδημίας, όπως υπήρξε η Κύπρος κατά το πρώτο κύμα», αναφέρεται.

Για την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης "Είμαστε Μαζί", αναφέρεται πως το 20% των χρηστών ήταν νοσηλευτές επείγουσας και εντατικής φροντίδας, ενώ οι υπόλοιποι χρήστες προέρχονταν από διάφορα υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών επαγγελμάτων υγείας, εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανέργων, ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και ηλικιωμένων.

Επίσης, οι περισσότεροι από τους χρήστες ήταν γυναίκες, ενώ οι ερευνητές κατέληξαν στην ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων μέτρων για την καταγραφή και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης «Είμαστε Μαζί», με έμφαση στον βαθμό κάλυψης των αναγκών των χρηστών της, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να προβληθεί περισσότερο η υπηρεσία αυτή στους επαγγελματίες υγείας, και ειδικά σε αυτούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σχετικά με τον αλγόριθμο παρέμβασης μέσω τηλεφωνικής γραμμής στήριξης προσωπικού υγείας στις συνθήκες πανδημίας COVID-19, οι ερευνητές κατέληξαν επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμείνει το ιατρονοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό που φροντίζει πάσχοντες σε περίοδο πανδημίας ενδυναμωμένο, ενώ επισημάνθηκε η απαίτηση να εφαρμόζονται παρεμβάσεις στήριξης βάσει κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις εγγενείς δυσκολίες της κατάστασης πανδημίας, αλλά και τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα.

Κατά το Συνέδριο έγινε ανάλυση της έρευνας που αξιολόγησε την Εργασιακή Δέσμευση των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, η οποία έδειξε ότι υπάρχει μια «σχετικά θετική» εικόνα για την εργασιακή δέσμευση και την εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ περισσότερο ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι είναι με το ρόλο τους στην εργασία (πρωτοβουλίες που λαμβάνουν στην εργασία τους, την εμπλοκή τους στην λήψη των αποφάσεων) με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι είναι ικανό να συνεισφέρει για τη διεξαγωγή βελτιώσεων στη δουλειά του.

Αντίθετα, χαμηλότερα επίπεδα Εργασιακής Ικανοποίησης παρατηρήθηκαν στην παροχή ικανοποιητικού αριθμού υλικών και ανθρώπινων πόρων από το οργανισμό.

Επίσης, η έρευνα αναφέρει πως το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι πιο επιρρεπές στο να βιώσει κάποιο είδος φυσικής βίας και παρενόχλησης από τους χρήστες υπηρεσιών, αλλά παρουσιάζει και ψηλότερα επίπεδα εργασιακού στρες.

Σχετικά Άρθρα