ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Κατάθεση θεμελίου λίθου για την Α' Φάση Ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας

21 Δεκεμβρίου 2022, 17:19

images

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, η τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την Α' Φάση Ανέγερσης του καινούριου Κέντρου Ψυχικής Υγείας πλησίον του Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Το έργο-ορόσημο του ΟΚΥπΥ, το οποίο είναι ένα υπερσύγγχρονο Κέντρο υψηλών προδιαγραφών, θα συμβάλει τα μέγιστα στην παροχή σύγχρονης και ποιοτικής ψυχιατρικής νοσηλείας,  παρέχοντας  ολοκληρωμένη προσέγγιση στους ασθενείς ψυχικής υγείας και στις οικογένειες τους.

Μετά την τέλεση του αγιασμού από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ Πορφύριο, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του ΟΚΥπΥ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας στο έργο των ανθρώπων του Οργανισμού. «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καταθέτουμε τον θεμέλιο λίθο ενός ακόμη έργου που προστίθεται στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προαγωγή του ευαίσθητου τομέα της υγείας, αποσκοπώντας στην παροχή υψηλού, ποιοτικού και αποδοτικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους καθʼ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Μεταφορών, τον Υπουργό Εργασίας, όσους εμπλέκονται στις κρατικές Υπηρεσίες Υγείας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΟΚΥΠΥ, του ΟΑΥ, εκεί και όπου έχουν λόγο συμβουλευτικό, ως επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνεργάστηκαν προς την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου».

Στη συνέχεια,  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, κ. Μάριος Παναγίδης  επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών ψυχιατρικής φροντίδας δηλώνοντας ότι «με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου,  πλησιάζουμε την υλοποίηση των βασικών στρατηγιών μας στόχων, για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους τομείς της διαγνωστικής αξιολόγησης, θεραπευτικών παρεμβάσεων και δράσεων αποκατάστασης»

Η Α’ Φάση Ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Στην πρώτη φάση εντάσσονται δύο Κλινικές, Οξέων Περιστατικών Ανδρών και Οξέων Περιστατικών Γυναικών, μια Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτημένων Ατόμων (ΘΕΜΕΑ) και Εξωτερικά Ιατρεία. Επιπλέον, ο σχεδιασμός του έργου ύψους 12 εκατ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), προβλέπει την κατασκευή πεζοδρομίων, εσωτερικών δρόμων, χώρων διακίνησης και στάθμευσης και τοποτέχνηση του περιβάλλοντα χώρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, Δρ. Άννα Παραδεισιώτη, σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση του οικοδομήματος στο σύνολό του, υπολογίζεται ότι το Νοσοκομείο Αθαλάσσας θα είναι δυναμικότητας 146 κλινών, περιλαμβανομένης της ΘΕΜΕΑ και χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κλίνες. «Με τη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου πέραν των ασθενών και των συγγενών τους που θα επωφεληθούν,  οι εργαζόμενοι στο χώρο θα εργάζονται σε ένα άνετο, σύγχρονο και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον το οποίο τους αξίζει και θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να εργάζονται αποδίδοντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και αποτρέποντας την επαγγελματική τους εξουθένωση».

Μετά το πέρας των ομιλιών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε το θεμέλιο λίθο εγκαινιάζοντας και επίσημα μια νέα εποχή στην ιατρονοσηλευτική φροντίδα των ψυχικά ασθενών. Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τιμή των παρευρισκόμενων στους χώρους του εργοταξίου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ και πραγματοποιήθηκε παρουσία πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων και εκπροσώπων από ιατρικούς φορείς της Κύπρου.

Σχετικά Άρθρα