ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκαινιάστηκε η Μεταμοσχευτική Κλινική Γεώργιος Κυριακίδης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

17 Φεβρουαρίου 2023, 16:18

images

Την Μεταμοσχευτική Κλινική Γεώργιος Κυριακίδης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εγκαινίασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ Μιχάλη Χατζηπαντέλα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.

Η Μεταμοσχευτική Κλινική, αποτελεί τη μοναδική στο είδος της κλινική με εξειδίκευση στον τομέα της μεταμόσχευσης νεφρού στη χωρά μας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί το μοναδικό αδειοδοτημένο κέντρο στη Κύπρο για λήψη μοσχεύματων και διενέργεια μεταμοσχεύσεων νεφρού και παγκρέατος, διατηρώντας διαχρονικά τα υψηλά επίπεδα απαιτήσεων που απαιτούνται για τη ανανέωση της άδειας αυτής κάθε χρόνο. Η νέα Κλινική, προσφέρει στους ασθενείς έναν εξειδικευμένο χώρο στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των ασθενών και επιτρέπει την ταχύτερη διενέργεια ελέγχων για τις μεταμοσχεύσεις. Στον χώρο λειτουργούν καθημερινά δυο εξωτερικά ιατρεία παρακολούθησης μεταμοσχευμένων ασθενών και ιατρείο συντονισμού μεταμόσχευσης.

Η Μεταμοσχευτική Κλινική ιδρύθηκε το 2011 στη βάση της απόφασης για μετακίνηση της σχετικής υπηρεσίας κάτω από την αιγίδα του κράτους, σε συνέχεια της διενέργειας μεταμοσχεύσεων νεφρού από το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Από το 2011, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε μεταμοσχεύσεις, νοσηλεύονταν στον νεφρολογικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Μεταμοσχευτικής Κλινικής έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 168 λαπαροσκοπικές νεφρεκτομές από ζώντες δότες και 253 μεταμοσχεύσεις νεφρού, ζώσες και μεταθανάτιες, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη μονοετή και δεκαετή επιβίωση μοσχεύματος και ασθενούς, συγκρίσιμα με αυτά μεγάλων κέντρων του εξωτερικού.

Η Κλινική παίρνει το όνομα της από τον Δρ. Γεώργιο Κυριακίδη, ο οποίος διεύθυνε το Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το πρώτο μεταμοσχευτικό Κέντρο στην Κύπρο. Ο Δρ. Κυριακίδης είχε λαμπρή πορεία στον τομέα Μεταμοσχεύσεων στη Κύπρο για περισσότερα από 30 χρόνια και άφησε πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη. Ο Δρ. Κυριακίδης σπούδασε Ιατρική σε Ισραήλ και ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ιδιαίτερα νεφρών. Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου Jackson Memorial Hospital στην Florida. Το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου δημιούργησε και διηύθυνε το Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία. Χάρη στον Δρ. Κυριακίδη το Κέντρο απέκτησε διεθνή φήμη με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ τοποθέτησε την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις ανά πληθυσμό στην Ευρώπη με περισσότερες από 900 μεταμοσχεύσεις. Μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Δρ. Κυριακίδης εργαζόταν ως σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σημειώνεται πως το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αποτελεί το μοναδικό τεταρτοβάθμιο νοσηλευτήριο της χώρας και η λειτουργία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής εμπίπτει στις προσπάθειες του Οργανισμού για παροχή ολοκληρωμένων, υψηλών υπηρεσιών υγείας προς στον ασθενή.

Εγκαινιάζοντας την Κλινική, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα αφού εξήρε το έργο του Δρ. Κυριακίδη, ανέφερε: «Στην Κύπρο σήμερα περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ενώ διενεργούνται μόνο 20 μεταμοσχεύσεις ετησίως, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 16η θέση σε σχέση με τη δωρεά νεφρού από ζώντα δότη, από το σύνολο 85 χωρών που έδωσαν στοιχεία. Επίσης η χώρα μας βρίσκεται στην 48η θέση σε σχέση με τη μεταμόσχευση νεφρού από μεταθανάτιο δότη, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για το έτος 2020. Παρόλα αυτά το Υπ. Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, πάντοτε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αφοσίωσης, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων διαδικασιών και έργων». Αναφερόμενος στη δωρεά οργάνων ο κ. Χατζηπαντέλα εστίασε στην «αυθεντική πανανθρώπινη αξία της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, που όλοι πρέπει να ενστερνιστούν, επιδεικνύοντας την φιλανθρωπία τους».

Ο Δρ. Ανδρέας Σολουκίδης, Ειδικός Νεφρολόγος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Η κλινική ήρθε να συμπληρώσει ένα κενό στο ήδη υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στον τόπο μας. Η αυτόνομη Μεταμοσχευτική Κλινική έχει σχεδιαστεί και εξοπλιστεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και νοσηλείας των μεταμοσχευμένων/ανοσοκατασταλμένων και έχει στελεχωθεί με άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Έρχεται να ολοκληρώσει τις προσπάθειες περαιτέρω αναβάθμισης της φροντίδας των ασθενών που πρόκειται ή έχουν ήδη μεταμοσχευτεί. Ένα όνειρο δεκαετιών όλων των εμπλεκομένων στις μεταμοσχεύσεις γίνεται σήμερα και επίσημα πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και των οργανωμένων συνόλων των ασθενών».

Σε χαιρετισμό της η κόρη του Δρ. Κυριακίδη, Αντιγόνη Κυριακίδη συνεχάρη τους συντελεστές που βοήθησαν στη δημιουργία της Κλινικής και ανέφερε: «Για εμένα και την οικογένεια μου είναι τεράστια η τιμή και με βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση βλέπουμε πως τιμάται το έργο του πατέρα μου με την ονομασία της Μεταμοσχευτικής Κλινικής. Ο πατέρας μου εργαζόταν ακούραστα με σκοπό την ενημέρωση για τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων. Χάραξε πρώτος το δρόμο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο και χάρη σε αυτόν σώθηκαν πολλές ζωές. Αν και θα χαιρόταν πολύ με την σημερινή τιμή, αυτό που θα τον τιμούσε ιδιαίτερα είναι αν γινόμασταν όλοι δωρητές οργάνων προσφέροντας έτσι το δώρο της ζωής σε παθόντες συνανθρώπους μας και μεταλαμπαδεύοντας το δικό του έργο».

Περισσότερες πληροφορίες για τη Μεταμοσχευτική Κλινική Γέωργιος Κυριακίδης, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/clinic/metamoscheftiko-kentro/ ή στο τηλέφωνο 22603742.


Σχετικά Άρθρα