ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακοίνωση ΟΣΑΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας «75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας»

07 Απριλίου 2023, 12:50

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), έχει φέτος τον τίτλο «75 χρόνια βελτίωσης της δημόσιας υγείας», και ο τίτλος αυτός δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η υγεία, χαρακτηρίζεται και είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Η πρόσβαση των πολιτών σε πλήρεις και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι επιβεβλημένη.

Οι επαγγελματίες υγείας επιτελούν λειτούργημα και η ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης και χρέους προς τους ασθενείς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εξυπηρέτηση των ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια τους.

Για να επιτελέσουν ωστόσο σωστά το λειτούργημα τους οι επαγγελματίες υγείας, επιβάλλεται να έχουν στη διάθεση τους όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Συνεπώς χρειάζονται επαρκώς στελεχωμένα νοσοκομεία, σύγχρονος εξοπλισμός, κατάλληλες υποδομές και σωστή οργάνωση αλλά και ευκαιρίες συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των επαγγελματιών.

Η συνεργασία μεταξύ κράτους, επαγγελματιών, αρμόδιων φορέων και Οργανισμών (όπως στην περίπτωση της Κύπρου ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας), αποτελούν την βάση για την δημιουργία συστήματος υγείας το οποίο θα είναι ανθεκτικό και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, διασφαλίζοντας έτσι και το επίπεδο της δημόσιας υγείας στον τόπο μας.

Από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να επενδύσει σε προγράμματα πρόληψης, έχοντας ως στόχο την προαγωγή της δημοσίας υγείας με επίκεντρο πάντα τον ασθενή και τα δικαιώματά του. 

Ως ΟΣΑΚ έχουμε θέσει ως ένα από τους βασικότερους στόχους μας, την προώθηση πολιτικών που σκοπό θα έχουν την μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε σοβαρές χρόνιες παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία, αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινώσει δράσεις της, τις οποίες ετοιμάζεται με στόχο να συμβάλει όσο μπορεί και τον τομέα της πρόληψης.

Παράλληλα και με στόχο των αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ως το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζουμε την ανάγκη για λειτουργία Πανεπιστημιακών νοσοκομείων στον τόπο μας. Στόχος, η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, η επιστημονική αναβάθμιση και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης στην Κύπρο.

Τέλος, το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζει ότι για την επίτευξη του στόχου «Υγείας για Όλους» είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια κοινωνία για την οποία η υγεία είναι προτεραιότητα. Η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις,  η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς τη στιγμή που την χρειάζονται και η έγκαιρη εξασφάλιση κατάλληλων θεραπειών πρέπει να αποτελούν απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας.



Σχετικά Άρθρα