ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έκθεση στη θερμότητα αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων

27 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη και η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως αυξάνεται ραγδαία. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βιώνουν από 27 έως 50 ημέρες καύσωνα κάθε χρόνο. Σχεδόν το 33% των εργαζομένων ενηλίκων στις ΗΠΑ, δουλεύουν υπό συνθήκες που εκτίθενται τακτικά σε εξωτερικούς χώρους, και άρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το 2020, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε περίπου 2.330 περιπτώσεις ασθενειών ή τραυματισμών που προκλήθηκαν από έκθεση στη ζέστη. Επιπλέον, κάθε χρόνο, περίπου 40 εργαζόμενοι ενήλικες πεθαίνουν από την υπερβολική έκθεση στη ζέστη. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως:

Θερμοπληξία, εξάντληση, κράμπες, πονοκεφάλους, εξανθήματα και έγκαυμα.

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα, μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και να αυξήσει τη φλεγμονή, βλάπτοντας δυνητικά την καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου. Γι' αυτή τη μελέτη, ο Δρ. Daniel W. Riggs, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, και η ομάδα του παρακολούθησαν 624 ενήλικες με μέση ηλικία τα 49,5 έτη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επισκέφθηκαν την περιοχή του Λούισβιλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, οδηγούσε και σε αύξηση στα επίπεδα των βασικών δεικτών φλεγμονής στα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ, ωστόσο δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό με κριτές, κάτι το οποίο αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα