ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να συζητήσουμε με τα παιδιά τη διάγνωση καρκίνου ενός γονέα

26 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Το διάστημα κατά το οποίο η Catherine, πριγκίπισσα της Ουαλίας, πέρασε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πριν αποκαλύψει τη διάγνωση καρκίνου, η μεγαλύτερη προτεραιότητά της ήταν να βρει το σωστό τρόπο να το πει στα παιδιά της, όπως ανέφερε η ίδια: «Το πιο σημαντικό: Μάς πήρε χρόνο για να εξηγήσουμε τα πάντα στον Τζορτζ, τη Σάρλοτ και τον Λούις με τρόπο που τους ταιριάζει και να τους καθησυχάσουμε ότι θα είμαι εντάξει», είπε στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και αποτελεί την κοινοποίηση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με παιδιά.

Η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με τη διάγνωση καρκίνου του γονέα ή αγαπημένου τους προσώπου είναι σημαντική, και ενώ οι οικογένειες μπορεί να έχουν το ένστικτο να προστατεύουν το παιδί τους από τα τρομακτικά συναισθήματα που το συνοδεύουν, η σαφής επικοινωνία είναι χρήσιμη για τα παιδιά, είπε η παιδίατρος Δρ Claudia Gold.

«Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες συζητήσεις που πρέπει να κάνουν ποτέ οι γονείς και οι ενήλικες με τα παιδιά στη ζωή τους», είπε η Hadley Maya, κλινική κοινωνική λειτουργός και μία από τις συντονίστριες του Talking with Children about Cancer, το οποίο παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση σε γονείς και οικογένειες σχετικά με την αντιμετώπιση της διάγνωσης καρκίνου.

Συζητήσεις ανά ηλικία

Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού όταν μιλάτε σε αυτό για τον καρκίνο του γονέα, λένε οι ειδικοί.

Προσχολική ηλικία: Τα παιδιά ηλικίας 3 και κάτω θα ανησυχούν περισσότερο για τον αποχωρισμό, την εγκατάλειψη και την αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα άτομο με το οποίο το παιδί να αισθάνεται οικεία για να συνεχίζει τη ρουτίνα του όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ενώ αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να επιτρέπει στο παιδί να βλέπει το γονέα στο νοσοκομείο σε πραγματικό χρόνο μέσω βίντεο, τηλεφώνου ή άλλων τεχνολογικών μέσων.

Νήπια: Να χρησιμοποιείτε πάντα σαφή και απλή γλώσσα όταν επικοινωνείτε με παιδιά σε αυτό το ηλικιακό εύρος. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι και την τέχνη για να τους βοηθήσετε να κατανοήσουν την έννοια του καρκίνου.

Παιδιά δημοτικού: Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον καρκίνο, ανάλογα με την περίπτωση. Προσπαθήστε να μην τα κατακλύσετε με πληροφορίες, αλλά να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς απαντώντας σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν.

Φυσικά, δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να μιλήσουμε για αυτό.

Στην πραγματικότητα, είναι συχνά καλύτερο όταν δεν ξέρετε τι ακριβώς να πείτε και να ακούτε και να απαντάτε ανάλογα με το πώς αντιδρά το παιδί σας, προσέθεσε η Gold.

Ορισμένες οικογένειες επιθυμούν να οργανώνουν τακτικά ομαδικές επισκέψεις στο γιατρό του ασθενούς για ενημέρωση των μελών της. Σε άλλες αρέσει να προετοιμάζουν κάθε ερωτο-απάντηση.

Το σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεστε πώς νιώθει το παιδί σας και να τηρείτε μια πολιτική ειλικρίνειας, ώστε να γνωρίζουν ότι μπορούν ακόμα να έρθουν σε εσάς για υποστήριξη και αγάπη, κατέληξε η Maya.

Σχετικά Άρθρα