ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας εάν το θέλουμε

28 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Μία νέα ανασκόπηση διερευνά λεπτομερώς τους παράγοντες που επιτρέπουν ή αναστέλλουν την αλλαγή της προσωπικότητας. Οι συγγραφείς της ανασκόπησης, παρουσιάζουν μία τετράδα μηχανισμών που εμπλέκονται στην αλλαγή της προσωπικότητας. Ο ψυχολόγος Δρ Carl Nassar, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανασκόπηση, εξηγεί τους 4 αυτούς μηχανισμούς με τρόπο πιο αντικειμενικό...

Pre-conditions (Προϋποθέσεις) — Προετοιμαστείτε για αλλαγή.

Triggers (Ενεργοποιητές) — Ρυθμίστε το περιβάλλον σας για αλλαγή.

Reinforcers (Ενισχυτές) — Ρυθμίστε το περιβάλλον σας για να ενισχύσετε την αλλαγή.

Integrators (Ολοκληρωτές) — Κάντε την αλλαγή κάτι που κάνετε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.

Συνολικά, ο στόχος και των 4 μηχανισμών από κοινού, είναι να βοηθήσουν ένα άτομο να δημιουργήσει νέες συνήθειες προσωπικότητας.

Ο Δρ Nassar σημείωσε ότι, πριν ξεκινήσετε, «πρώτα θα πρέπει να κάνετε το έργο του εντοπισμού των τμημάτων της προσωπικότητάς σας που θέλετε να αλλάξετε και στη συνέχεια να αφιερώσετε χρόνο για να αποκαλύψετε προϋποθέσεις, ενεργοποιητές, ενισχυτές και ολοκληρωτές που θα υποστηρίξει πραγματικά αυτή την αλλαγή. Δεν είναι εύκολη δουλειά».

Για τον Δρ Nassar, «το κλειδί εδώ είναι οι ενισχυτές, που ρυθμίζουν το περιβάλλον σας ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αλλαγή που συνέβη μετά από ένα γεγονός της ζωής [σας]. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να γεμίσετε τη ζωή σας με πράγματα που θα ενθαρρύνουν την αλλαγή».

Ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της κριτικής είναι ότι, αν και η προσωπικότητα κάποιου τείνει να παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή μακροπρόθεσμα, ποτέ δεν είναι στάσιμη, παραμένοντας εύπλαστη καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Επομένως, ενώ είναι απίθανο να μπορέσουμε να αλλάξουμε εντελώς το ποιοι είμαστε, η ανασκόπηση υποδηλώνει ότι είναι δυνατή η πραγματοποίηση ορισμένων αλλαγών στην προσωπικότητα κάποιου και προσπαθεί να εξηγήσει πώς μπορεί ένα άτομο να το κάνει αυτό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Reviews Psychology.

Σχετικά Άρθρα