ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάποια προϊόντα ισιώματος μαλλιών ενέχουν κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας

28 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Η χρήση προϊόντων για το ίσωμα των μαλλιών που περιέχουν γλυοξυλικό οξύ σχετίζεται με κίνδυνο οξείας νεφρικής ανεπάρκειας λόγω της συσσώρευσης κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στους νεφρούς. Η παρατήρηση έγινε από μια ομάδα Γάλλων ερευνητών που δοκίμασαν προϊόντα ισιώματος σε ζώα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών επεισοδίων νεφρικής βλάβης σε νεαρές γυναίκες. Για να διερευνήσουν την πιθανή νεφροτοξική δράση των προϊόντων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 10 ποντίκια. Τα ζώα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες για να δοκιμαστεί στην 1η η τοπική εφαρμογή του προϊόντος, το οποίο περιείχε σημαντική ποσότητα γλυοξυλικού οξέος, και στη 2η μια γέλη χωρίς ενεργό προϊόν (ομάδα ελέγχου).

Σημειώνεται ότι το γλυοξυλικό οξύ συμπεριλήφθηκε πρόσφατα σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα (όπως σαμπουάν, λοσιόν styling και προϊόντα ισιώματος), συχνά ως υποκατάστατο της φορμαλδεΰδης, η οποία είναι ερεθιστική και πιθανώς καρκινογόνος. Ωστόσο, συνιστάται η αποφυγή επαφής με το τριχωτό της κεφαλής.

Τα ποντίκια που εκτέθηκαν στο προϊόν, εμφάνισαν κρυστάλλους οξαλικού στα ούρα τους, σε αντίθεση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Μια σάρωση επιβεβαίωσε ότι εναποτίθεται οξαλικό ασβέστιο στους νεφρούς. Τα επίπεδα κρεατινίνης πλάσματος , αυξήθηκαν σημαντικά μετά από έκθεση σε γλυοξυλικό οξύ.

«Τα αποτελέσματα στα ποντίκια είναι εντυπωσιακά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Emmanuel Letavernier, MD, νεφρολόγος στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι, Γαλλία, στη γαλλική έκδοση του Medscape. "Αναπτύσσουν εξαιρετικά σοβαρή οξεία νεφρική ανεπάρκεια μέσα σε 24 ώρες από την εφαρμογή της κρέμας ανόρθωσης. Τα δείγματα δείχνουν την παρουσία κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου σε όλα τα νεφρικά σωληνάρια".

Δεδομένης της πιθανής νεφροτοξικότητας του γλυοξυλικού οξέος μέσω τοπικής εφαρμογής, τα προϊόντα που περιέχουν αυτή την ένωση θα πρέπει να αποφεύγονται και ιδανικά να αποσύρονται από την αγορά, πρότειναν οι ερευνητές σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine. Τα αρμόδια τμήματα του Γαλλικού Οργανισμού Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, έχουν ειδοποιηθεί, πρόσθεσε ο Letavernier.

Σχετικά Άρθρα