ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο των εφήβων

03 Μαΐου 2024, 09:00

images

Μία νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Νότιας Καρολίνας (USC) σε αρουραίους που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα, επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι μια δίαιτα με μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού σε εφήβους, μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης του εγκεφάλου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αυτό που βλέπουμε, όχι μόνο σε αυτό το άρθρο, αλλά και σε κάποια άλλη πρόσφατη δουλειά μας, είναι ότι, αν αυτοί οι αρουραίοι μεγάλωσαν ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα πρόχειρου φαγητού, τότε έχουν αυτές τις διαταραχές της μνήμης που δεν εξαφανίζονται», είπε ο Scott Kanoski, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του USC Dornsife.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο Kanoski και η επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna Hayes, θεώρησαν ότι προηγούμενη έρευνα είχε υποδείξει μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, στον εγκέφαλο, που είναι απαραίτητος για τη μνήμη και λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση.

Η ομάδα αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους νεότερους ανθρώπους που μπορεί να ακολουθούν μια γεμάτη λιπαρά και σάκχαρα δυτική δίαιτα, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, οπότε ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται σημαντικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης μιας ομάδας αρουραίων που είχαν υποβληθεί σε ανθυγιεινή δίαιτα και σε μια ομάδα ελέγχου αρουραίων, αναλύοντας τις αποκρίσεις του εγκεφάλου τους σε ορισμένες εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη μνήμη τους. Η ομάδα εξέτασε τον εγκέφαλο των αρουραίων μετά το θάνατό τους για σημάδια διαταραγμένων επιπέδων ακετυλοχολίνης.

Στο τεστ μνήμης, οι αρουραίοι αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μέρες αργότερα, οι ερευνητές επανέφεραν τους αρουραίους στο σημείο όπου βρίσκονταν αρχικά, στο οποίο είχε προστεθεί 1 νέο αντικείμενο. Οι αρουραίοι που ακολούθησαν δίαιτα πρόχειρου φαγητού, έδειξαν σημάδια ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποιο αντικείμενο είχαν δει προηγουμένως και πού, σε αντίθεση με εκείνους στην ομάδα ελέγχου.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να αντιστραφούν τα προβλήματα μνήμης που προκαλούνται από μια δίαιτα πλούσια σε πρόχειρο φαγητό κατά την εφηβεία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Σχετικά Άρθρα