ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρώιμο κίνδυνο θανάτου

09 Μαΐου 2024, 17:11

images

H κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με πρώιμο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια μελέτη 30 ετών, ωστόσο, όπως καταδεικνύεται, διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικό αντίκτυπο.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά «που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ή σπάνια στις κουζίνες, ή κατηγορίες προσθέτων των οποίων η λειτουργία είναι να κάνουν το τελικό προϊόν εύγευστο ή πιο ελκυστικό», σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτά τα συστατικά – που βρίσκονται στη σόδα, πατατάκια, συσκευασμένες σούπες και παγωτό – μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά κατά της μούχλας ή των βακτηρίων, τεχνητές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές για να σταματήσουν τον διαχωρισμό και προστιθέμενη ή αλλαγμένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη για να κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά .

Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά δεν συσχετίζονται με τους ίδιους κινδύνους με τα υπερεπεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, για παράδειγμα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Μινγκιάνγκ Σονγκ, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 100.000 επαγγελματίες υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη. Από το 1986 έως το 2018, οι συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες για τις συνήθειες της υγείας και του τρόπου ζωής τους κάθε δύο χρόνια.

Κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο τροφίμων.

Η ομάδα που έτρωγε τα λιγότερο υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγε περίπου τρεις μερίδες την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ η υψηλότερη κατά μέσο όρο επτά μερίδες την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό The BMJ.

Όσοι έτρωγαν περισσότερο, είχαν 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου 9% αυξημένου κινδύνου νευροεκφυλιστικών θανάτων, έδειξαν τα δεδομένα.

Ο Song περιέγραψε τη συσχέτιση ως «μέτρια», σημειώνοντας ότι η σύνδεση δεν ήταν εξίσου ισχυρή μεταξύ όλων των ειδών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

«Η θετική συσχέτιση οφείλεται κυρίως σε μερικές υποομάδες, όπως το επεξεργασμένο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά ή τα τεχνητά γλυκαντικά ποτά», είπε.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ήταν συνεπή με εκατοντάδες άλλες στο πεδίο, αλλά αυτό που την κάνει μοναδική είναι η ανάλυση διαφορετικών υποομάδων εντός της κατηγορίας των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, δήλωσε η Δρ Marion Nestle, επίτιμη καθηγήτρια Paulette Goddard για θέματα διατροφής, σπουδών τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου θανάτου είναι η ποιότητα της συνολικής διατροφής ενός ατόμου, είπε ο Song.

«Αν οι άνθρωποι διατηρούν μια γενικά υγιεινή διατροφή, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να φοβούνται», είπε. «Το συνολικό διατροφικό πρότυπο εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που καθορίζει τα αποτελέσματα για την υγεία».

Μια υγιεινή διατροφή είναι ποικίλη, με όσο το δυνατόν περισσότερα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, είπε ο Wilde.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα