ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο μικροσκόπιο το κτήριο ΚΤ για τοξικές ουσίες

10 Μαΐου 2023, 07:43

images

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών πτητικών οργανικών ουσιών και φορμαλδεΰδης, που φαίνεται να έχει εντοπιστεί σε εσωτερικούς χώρους των κτηριακών εγκαταστάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, τέθηκαν επί τάπητος στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων που γίνονται για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας του προσωπικού.

Οι εν λόγω ουσίες εντοπίζονται ως συνήθως στον αέρα.

Πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο ελέγχου σε σχέση με την ποιότητα του νερού και του αέρα εντός της ΚΤ, κατέδειξαν τον εντοπισμό των προαναφερόμενων ουσιών.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων προκάλεσαν ανησυχία και οι εκπρόσωποι του προσωπικού της εγχώριας εποπτικής αρχής ενημέρωσαν σχετικά τη διοίκηση η οποία έδωσε οδηγίες για τη λήψη προληπτικών μέτρων, μέχρι που να ολοκληρωθούν σχετικές μελέτες από εξειδικευμένα εργαστήρια, διαπιστευμένα από το κράτος.

Πηγή της ΚΤ ανέφερε στη StockWatch ότι σε σύσκεψη που κάλεσε με αφορμή τα αποτελέσματα των καθιερωμένων μετρήσεων, ο διοικητής Κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του προσωπικού ότι για την Τράπεζα προέχει η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού.

Τόνισε, πως με βάση αυτή την αρχή, η διοίκηση δεν θα διστάσει να αναλάβει το οποιοδήποτε οικονομικό κόστος ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που να διασφαλίζουν την υγεία των υπαλλήλων. 

Οι ειδικοί που κλήθηκαν να κάνουν τις σχετικές μετρήσεις για να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα των ουσιών, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους εντός 10 ημερών.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, όσοι υπάλληλοι νιώθουν την ανάγκη να εργαστούν από το σπίτι τους, στο πλαίσιο τηλεργασίας, όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούν να το πράξουν με τη συγκατάθεση της διοίκησης.

Μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών, λήφθηκαν ήδη προληπτικά μέτρα όπως οι καθημερινές μετρήσεις, η λειτουργία σύγχρονού μηχανισμού για ανακύκλωση του αέρα με ειδικά φίλτρα ενώ, παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στο προσωπικό να λαμβάνει και από μόνου του μέτρα εξαερισμού. 

Παρέμβαση της ΕΤΥΚ

Η ΕΤΥΚ με χθεσινή της εγκύκλιο αναφέρει ότι έγινε δέκτης παραπόνων και ανησυχιών από υπαλλήλους της ΚΤ, σε σχέση με την ποιότητα του εσωτερικού αέρα στο κτήριο της τράπεζας.

Η συντεχνία, όπως σημειώνει, επικοινώνησε γραπτώς με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και ζήτησε όπως προχωρήσει σε επιτόπιες μετρήσεις του αέρα καθώς και σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες κρίνει αναγκαίες για την προστασία της υγείας του προσωπικού.

Τοξική χημική ένωση η φορμαλδεΰδη

Η μεγάλη ανησυχία του προσωπικού εστιάζεται, όπως αναφέρθηκε στη StockWatch, στον εντοπισμό φορμαλδεΰδης.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, εμπειρογνώμονες επί του αντικειμένου, αναφέρουν η φορμαλδεΰδη είναι μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση ίσως και καρκινογόνος, η οποία εκλύεται από συνκολλημένα προϊόντα ξύλου, συνθετικά υφάσματα και μονωτικά υλικά.

Προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα προκαλώντας σε μερικές περιπτώσεις και δυσκολία στην αναπνοή.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν παράπονα από μέλη του προσωπικού για τυχόν εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων.

Συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης σε επίπεδο 0,1 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) έχουν προσδιοριστεί σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών που κατασκευάστηκαν πριν από 10 έτη και περισσότερα, σύμφωνα με μελέτες ειδικών (Sardinas 1979, Dally 1981, Breysse 1985, Kulle 1987, EPA 1994).

Σημειώνεται ότι το κτήριο της Κεντρικής Τράπεζας έχει μία ηλικία κοντά στα 30 χρόνια.  

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα