ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σκέψεις ΟΑΥ για αλλαγές στις αποζημιώσεις ειδικών γιατρών

09 Μαΐου 2024, 06:00

images

Το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου αποζημίωσης των ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ, μελετά πολύ σοβαρά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (OAY) ο οποίος μάλιστα, προσανατολίζεται στην ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και σε αυτή την κατηγορία παρόχων υπηρεσιών του Συστήματος, πέραν των προσωπικών ιατρών.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση ανέφερε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό επεξεργασία από τον οργανισμό.

«Μελετάμε το ενδεχόμενο να εφαρμοστoύν και στο επίπεδο των ειδικών ιατρών κάποιοι δείκτες απόδοσης, ωστόσο λόγω του ότι ο αριθμός των ειδικοτήτων των ιατρών είναι μεγάλος και οι ανάγκες για κάθε ειδικότητες διαφορετικές και με ιδιαιτερότητες, χρειάζεται περισσότερη σκέψη αλλά και διαβούλευση με τους γιατρούς», σημείωσε.

Πάει καλά η εφαρμογή κριτηρίων στους ΠΙ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης στους προσωπικούς γιατρούς και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Όπως επεσήμανε η κ. Καμίτση, «η εφαρμογή των ποιοτικών κριτήριων στην αποζημίωση των προσωπικών γιατρών, προχωρά αρκετά καλά και έτυχε και καλής αποδοχής από τους ίδιους τους γιατρούς. Υπάρχει ανταπόκριση από τους γιατρούς και για τα θέματα εκπαίδευσης και για βελτίωση των υποδομών αλλά και για τους δείκτες για μέτρηση της πίεσης των δικαιούχων, τους δείκτες μάζας σώματος για τα παιδιά».

Τα ποιοτικά κριτήρια και οι δείκτες που σήμερα εφαρμόζονται για τους προσωπικούς γιατρούς, είπε η διευθύντρια του ΟΑΥ, «θα αξιολογηθούν βεβαίως στη συνέχεια και ο οργανισμός θα προβεί, αν χρειαστεί, σε αλλαγές αλλά και στην ένταξη νέων κριτηρίων».

Σημειώνεται ότι σήμερα το 80% της αμοιβής των προσωπικών γιατρών καταβάλλεται κατά κεφαλήν (ανάλογα με τον αριθμό και την ηλικία των δικαιούχων που έχουν οι γιατροί στους καταλόγους τους) και το υπόλοιπο 20%, με βάση τους δείκτες απόδοσης και τα ποιοτικά κριτήρια.

Στόχος του ΟΑΥ, όπως αναφέρθηκε παλαιότερα, είναι η κατά κεφαλήν αμοιβή να μειωθεί στο 70% και να αυξηθεί η αμοιβή βάσει ποιοτικών κριτηρίων στο 30%, ενώ παράλληλα θα προστεθούν δραστηριότητες που θα αποζημιώνονται συγκεκριμένα, ώστε να δίνονται κίνητρα, όπως για παράδειγμα η προώθηση προληπτικών προγραμμάτων κ.α.

Σεμινάρια για σωστό τρόπο έκδοσης παραπεμπτικών

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ προχωρά με εκπαιδευτικά σεμινάρια προς τους προσωπικούς γιατρούς με σκοπό την εκπαίδευση για τον σωστό τρόπο έκδοσης των παραπεμπτικών προς τους ειδικούς γιατρούς ενώ παράλληλα εξετάζει την ετοιμασία κατευθυντήριων οδηγιών για το επείγοντα παραπεμπτικά.

Σε ότι αφορά την επαναξιολόγηση των νοσηλευτηρίων βάσει των ποιοτικών κριτηρίων, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξάμηνου του 2024 και με βάση τις νέες βαθμολογίες, θα καθοριστεί και η αμοιβή (base rate) ανά νοσηλευτήριο για τους επόμενους έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στα ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνονται, η κατηγορία του νοσηλευτηρίου, το αν έχει διαπίστευση ή όχι, η ποιότητα έκδοσης του εξιτηρίου στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών που καθόρισε ο οργανισμός (αξιολόγηση αριθμού εξιτηρίων ανά νοσηλευτήριο δειγματοληπτικά στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών αναφορικά με την ορθή συμπλήρωση του εξιτηρίου).

Επιπλέον, στα κριτήρια περιλαμβάνεται η εμπειρία του ασθενή όσο νοσηλευόταν (ερωτηματολόγιο που αποστέλλεται μέσω email μετά την υποβολή απαίτησης), το προφίλ των ασθενών και μείγμα περιστατικών (μέση ηλικία ασθενών, ποσοστό ασθενών με πολλαπλές συννοσηρότητες, ποσοστό ασθενών άνω των 80 και ποσοστό παθολογικών περιστατικών).

Άλλο κριτήριο αφορά την παροχή πληροφοριών αναφορικά με συγκεκριμένους δείκτες ασφάλειας και ποιότητας στη βάση προτύπου αλλά και την ορθότητα κωδικοποίησης των περιστατικών DRG.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα