ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θύελλα στις ΗΠΑ: Φάρμακο με κόστος κάτω από $5, χρεώνεται... $1.000

28 Μαρτίου 2024, 18:01

images

Το Ozempic θα μπορούσε να παραχθεί επικερδώς για λιγότερο από 5 δολάρια τον μήνα, αλλά η Novo Nordisk A/S το χρεώνει σχεδόν 1.000 δολάρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημιουργείεί ερωτήματα σχετικά με τις τιμές των κορυφαίων θεραπειών για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Το φάρμακο που έχει τεράστια ζήτηση θα μπορούσε να κατασκευαστεί με κόστος από 89 σεντς έως 4,73 δολάρια για τις δόσεις ενός μήνα, και στο ποσό περιλαμβάνεται περιθώριο κέρδους, αναφέρουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale, το King's College Hospital στο Λονδίνο και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Doctors Without Borders σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. Αυτό συγκρίνεται με τη μηνιαία τιμή καταλόγου των ΗΠΑ των 968,52 δολαρίων για το Ozempic που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα.

Η Novo αρνήθηκε να παράσχει το κόστος παραγωγής για το Ozempic και το Wegovy, το σχετικό φάρμακο για την παχυσαρκία. Η εταιρεία είπε ότι πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για να διασφαλίσει ότι το κοινό έχει πρόσβαση στα ευρέως δημοφιλή φάρμακά της. Κάνει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες και δαπάνησε 11 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση εγκαταστάσεων παραγωγής από την Catalent Inc. ως μέρος αυτών των προσπαθειών, σύμφωνα με μια απάντηση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις, γράφει το Bloomberg.

«Αυτή η εξωφρενικά υψηλή τιμή δημιουργεί κίνδυνο να χρεοκοπήσει το Medicare, τον αμερικανικό λαό και ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψής μας», επεσήμανε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος πραγματοποίησε ακροάσεις για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ, σε δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων. Ακούγονται εκκλήσεις προς τη Novo Nordisk να μειώσει την τιμή καταλόγου του Ozempic στα 155 δολάρια τον μήνα ή λιγότερο, σύμφωνα με αυτά που χρεώνει σε άλλες χώρες.

«Το περιθώριο κέρδους είναι τεράστιο», για φάρμακα όπως το Ozempic, δήλωσε η Melissa Barber, οικονομολόγος δημόσιας υγείας στο Yale και η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης. «Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στην πολιτική για το τι είναι μια δίκαιη τιμή».

Οι συνδυασμένες πωλήσεις Ozempic και Wegovy της Novo το 2023 ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πατέντες που συνδέονται με τα φάρμακα είναι πιθανό να λήξουν τον Ιούνιο του 2033, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Οι μετοχές της Novo υποχώρησαν 0,8% στην Κοπεγχάγη και σημείωσαν κέρδη 26% φέτος.

Σχετικά Άρθρα