ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΑΣΥΝΜ υπέρ ενός ισχυρού νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού

10 Μαΐου 2024, 13:25

images

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την πραγματοποίηση των κατάλληλων επενδύσεων που απαιτούνται να γίνουν σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, με απώτερο στόχο τη βελτιστοποίηση και τη διατήρηση ενός ισχυρού, υγιούς, βιώσιμου και ανθεκτικού νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών στις 12 Μαϊου, ο ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι οι νοσηλευτές μας αποτελούν την απαραίτητη ζωτική δύναμη και ένα εξαιρετικά σημαντικό πόρο για τα συστήματα υγείας όλων των εθνών καθώς και το κλειδί για πιο υγιείς κοινότητες, για ορθότερες και δικαιότερες κοινωνίες, για ακμάζουσες οικονομίες αλλά και για ισχυρά έθνη.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Νοσηλευτών είναι «Οι Νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας».

Ο ΠΑΣΥΝΜ καλεί την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, αλλά και τους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας στους οποίους εργοδοτούνται νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτριες υγείας, να προστατέψουν τα επαγγέλματα της νοσηλευτικής και της μαιευτικής και να επενδύσουν σε αυτά με στόχο την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας της χώρας μας, να δημιουργήσουν ή/και να βελτιώσουν τους μηχανισμούς υποστήριξης που αφορούν την ευημερία αυτών των επαγγελματιών, με το να διασφαλίσουν την ασφάλεια και υγεία στην εργασία τους  και με το να σέβονται τα δικαιώματα τους.

Επίσης να αναπτύξουν στρατηγικές για την προσέλκυση, την πρόσληψη και διατήρηση νοσηλευτών και μαιών για την αντιμετώπιση των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Ακόμη, να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν εθνικό σχέδιο προσέλκυσης και διατήρησης Νοσηλευτικού και Μαιευτικού εργατικού δυναμικού με στόχο την αυτάρκεια στην  μελλοντική προσφορά νοσηλευτών και μαιών στην χώρα μας.

Ο ΠΑΣΥΝΜ τονίζει, ακόμη, πως σε περίπτωση που είναι αναγκαία ή/και που λαμβάνει χώρα διεθνής μετανάστευση νοσηλευτικού και μαιευτικού εργατικού δυναμικού στον τόπο μας, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο ότι το βασικό επίπεδο εκπαίδευσης συνάδει με αυτό που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας και που προνοείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η χώρα μας έχει αποδεχτεί και έχει συνυπογράψει.

Επιπρόσθετα τονίζει τη σημασία του να δοθεί η δυνατότητα στους νοσηλευτές και τις μαίες να εργαστούν σε όλο το φάσμα της νοσηλευτικής/ μαιευτικής πρακτικής, ενισχύοντας και εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία και τους κανονισμούς και επενδύοντας σε προηγμένες νοσηλευτικές/μαιευτικές πρακτικές και μοντέλα φροντίδας υπό τη διεύθυνση νοσηλευτών/μαιών.

Σχετικά Άρθρα