ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλάζουν τα πλάνα για ασθενείς ήπατος - Στην άκρη η ηπατολογική κλινική

27 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Αλλάζουν τα πλάνα για τη διαχείριση των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος, με τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής να τίθεται προς το παρόν στο περιθώριο.

Υπουργείο Υγείας και εμπλεκόμενοι φορείς αφήνουν κατά μέρος, προς το παρόν, τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής στην Κύπρο και προχωρούν σε άλλες λύσεις οι οποίες κρίνεται ότι θα βοηθήσουν περισσότερο στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς την κατηγορία αυτή των πολιτών.

Προς τον σκοπό αυτό και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες του YgeiaWatch, υπουργός Υγείας, ασθενείς και ΟΚΥπΥ αποφάσισαν την αποστολή δύο κυπρίων γιατρών στο εξωτερικό, ώστε να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα, με στόχο όταν επιστρέψουν στην Κύπρο να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Μετά και τη μη ανταπόκριση στην προκήρυξη του ΟΚΥΠΥ για τη πλήρωση των δύο θέσεων ιατρών με ειδικότητα γαστρεντερολογίας ηπατολογίας ή παθολόγων που να κατέχουν υποειδίκευση στη μεταμοσχευτική ηπατολογία, ο OΚΥΠΥ θα προχωρήσει στην εκπαίδευση υφιστάμενου προσωπικού, το οποίο θα μπορεί να αποκτήσει την υποειδίκευση που χρειάζεται.

Συγκεκριμένα, μέσω νέας προκήρυξης, ο Οργανισμός θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους γιατρούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν για εκπαίδευση στο εξωτερικό για να αποκτήσουν εξειδίκευση στη διαχείριση μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος.

Δεν αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ανέφερε «ότι η δημιουργία ηπατολογικής κλινικής αυτή τη στιγμή, δεν αποτελεί προτεραιότητα αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε πρώτα στην εισαγωγή εξειδίκευσης για την παρακολούθηση και διαχείριση των μεταμοσχευμένων ασθενών ήπατος και τη νοσηλεία τους».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, θα γίνουν άμεσες ενέργειες και επαφές με τη διεύθυνση της Μεταμοσχευτικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ούτως ώστε να καταρτιστεί, με σαφή χρονοδιαγράμματα, το πλάνο επέκτασης της κλινικής για να μπορεί να φιλοξενήσει και τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος.

«Η συζήτηση για τη δημιουργία ηπατολογικής κλινικής θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή που να αφορούν στην κοστολόγηση, την απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης και τη μελέτη δημιουργίας μιας τέτοιας δομής χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία υλοποίησης των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανωμένοι ασθενείς, είχαν φέρει το αίτημα για πρόσληψη ειδικών ιατρών στην ηπατολογία, επί εποχής Μιχάλη Χατζηπαντέλλα στο Υπουργείο Υγείας αλλά και μέσω της Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων πολύ πιο πριν.

Την ίδια ώρα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κάλεσε τους αρμόδιους φορείς στη συνεδρία της Επιτροπής την Πέμπτη όπου θα συζητηθoύν οι ενέργειες που έχουν γίνει προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ηπατικές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της προηγούμενής συνεδρίας της επιτροπής όπου συζητήθηκε το θέμα, εκπρόσωποι των μεταμοσχευμένων ασθενών και ασθενών με ηπατικές παθήσεις, εξαπέλυσαν πυρά κατά της πολιτείας και του ΟΚΥπΥ, για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά με τα  αιτήματα τα οποία είχαν  συναποφασιστεί και καταρτιστεί από τους φορείς.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ασθενών ήπατος έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις στην ειδική διαχείριση και παρακολούθηση ασθενών που πάσχουν από γενικές μορφές ηπατοπαθειών ή παθήσεις.

Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς εξυπηρετούνται από παθολόγους του συστήματος, με ειδικό ενδιαφέρον στην ηπατολογία ή γαστρεντολόγους.

Σημειώνεται ότι ενώ στο εξωτερικό η ειδικότητα της ηπατολογίας είναι αναγνωρισμένη, στην Κύπρο ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δεν την έχει ακόμα αναγνωρίσει.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα