ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλό προσδόκιμο ζωής για τους ηλικιωμένους με έκτακτα ιατρικά προβλήματα

24 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι που χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να έχουν δίπλα τους κάποιο συγγενή ή σύντροφο ή φίλο, αντιμετωπίζουν σοβαρή πιθανότητα απώλειας της ζωής μέσα σε 30 ημέρες από το χειρουργείο.

Η εν λόγω μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Mary R. Shen από το Center for Healthcare Outcomes and Policy στο Μίσιγκαν, έλαβαν υπόψη δεδομένα από 4.453 ηλικιωμένους, με μέση ηλικία τα 75 έτη. Όπως διαπίστωσαν, όσοι υποβλήθηκαν σε μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση, διέτρεχαν τις υψηλότερες πιθανότητες θανάτου μέσα στις 30 ημέρες μετά το χειρουργείο, αν βίωναν μοναξιά.

«Ο επιπολασμός της μοναξιάς μεταξύ των ηλικιωμένων και η συσχέτισή της με τη θνησιμότητα μετά από μια χειρουργική επέμβαση που δεν μπορεί να αναβληθεί καθώς είναι επείγουσα και έκτακτη, υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένη μετεγχειρητική υποστήριξη αυτών των ασθενών», καταλήγουν οι ερευνητές. 

Τονίζουν μάλιστα ότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς σε αυτές ο κάθε άνθρωπος έχει οργανωθεί, έχει φροντίσει  να έχει ανθρώπους να τον βοηθήσουν μετεγχειρητικά και γενικά δεν βιώνει το στρες του έκτακτου και ανεξέλεγκτου ιατρικού γεγονότος. 

Σχετικά Άρθρα