ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το "φαινόμενο Τουρκία" στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού

26 Μαρτίου 2020, 10:00

images

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου και σοκάρει καθώς σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης για την ανθρωπότητα θα περίμενε κάποιος να σταματούν οι απολυταρχικού τύπου ενέργειες συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων... Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, 410 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση «για απόπειρα πρόκλησης αναταραχής» στην Τουρκία επειδή σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέδιδαν στοιχεία για την πανδημία.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών έκανε γνωστό χθες ότι σχεδόν 2.000 λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκαν να ανεβάζουν προκλητικές αναρτήσεις σχετικά με την επιδημία, με αποτέλεσμα 410 άνθρωποι να τεθούν υπό κράτηση «για απόπειρα πρόκλησης αναταραχής».Την ίδια ώρα ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επαίνεσε τους Τούρκους, επειδή συμμορφώνονται με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που επιβλήθηκαν και πρόσθεσε ότι αυστηρότερα μέτρα, όπως η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ίσως να μην χρειαστούν.

Η Τουρκία έκλεισε σχολεία, καφετέριες και μπαρ, απαγόρευσε τις μαζικές προσευχές, ακύρωσε αθλητικούς αγώνες και ανέστειλε πτήσεις. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται επισήμως σε 1.872 ενώ 44 λέγεται ότι είναι οι νεκροί. 

Ο Σοϊλού σημείωσε ότι αφότου επιβλήθηκαν οι περιορισμοί, ο αριθμός των επιβατών των λεωφορείων εντός των πόλεων κατέγραψε πτώση 83% και η κυκλοφορία στους δρόμους σε 15 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 65%.

«Ως τώρα, οι πολίτες μας συμμορφώνονται, σε υπέρτατο βαθμό, με όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν. Αυτό είναι καλό» τόνισε ο Σοϊλού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 24.

«Όσο οι πολίτες μας τηρούν από μόνοι τους τους έκτακτους κανονισμούς, ίσως να μην καταστεί αναγκαία, προς το παρόν, η λήψη αυστηρότερων μέτρων».

Αιτιολογία για τις συλλήψεις

Σύμφωνα με τον ίδιο υπουργό, ο οποίος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Και εξήγησε: "Ορισμένες συλλήψεις έγιναν για να αναρτήσεις που έδειχναν νεαρούς να χλευάζουν ηλικιωμένους που βγήκαν έξω, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τέτοιες αναρτήσεις προκαλούν την οργή της κοινής γνώμης στην Τουρκία".

Και ο πρόεδρος Ερντογάν δίνει φρούδες ελπίδες

Η Τουρκία θα ξεπεράσει την επιδημίασε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων με τη λήψη των σωστών μέτρων και τις λιγότερες δυνατές ζημίες, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους Τούρκους να επιδείξουν υπομονή και κατανόηση.

«Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο", είπε στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος. "Αναχαιτίζοντας την ταχύτητα της διάδοσης του ιού σε δύο με τρεις εβδομάδες, θα ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο όσο το δυνατόν συντομότερα και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά. Μας περιμένουν λαμπρές ημέρες, εφόσον τηρούμε τις προειδοποιήσεις και παραμείνουμε προσεκτικοί. Η ζωή κάθε πολίτη είναι εξίσου σημαντική για εμάς. Για αυτό λέμε, «Μείνε στο σπίτι, Τουρκία», είπε ο Ερντογάν.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα