ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσδόκιμο ζωής: Ζούμε περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το φύλο μας

19 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Ένας με δύο στους 4 άνδρες ζουν περισσότερο από τις γυναίκες τα τελευταία 200 χρόνια, ανατρέποντας την επικρατούσα άποψη για τη μακροζωία των γυναικών. Μάλιστα παρότι στις ανεπτυγμένες χώρες, η πιθανότητα οι άνδρες να ζουν περισσότερο από τις γυναίκες μειωνόταν μέχρι τη δεκαετία του 1970, στη συνέχεια αυξήθηκε σταδιακά σε όλους τους πληθυσμούς. 

Η οικογενειακή κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο έπαιζαν βασικό ρόλο στην αλλαγή αυτή ενώ η πιθανότητα οι παντρεμένοι άνδρες να ξεπεράσουν τις γυναίκες ήταν 39% και 43% για όσους είχαν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης και 39% για όσους δεν είχαν απολυτήριο λυκείου.

Οι άντρες ωφελούνται περισσότερο από μια σχέση, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αυτό το έχουν επισημάνει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι παντρεμένοι άνδρες ζουν περισσότερο από τους ανύπανδρους αλλά το αντίστοιχο δεν συμβαίνει με τις γυναίκες.

Μέσα σε όλα αυτά, ο δείκτης θνησιμότητας μειώθηκε ταχύτερα για τις γυναίκες, συνολικά, από ό,τι για τους άνδρες κάτω των 50 ετών, κυρίως λόγω των μειώσεων στους θανάτους των βρεφών και των παιδιών. Από την άλλη,  οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα και ανθρωποκτονίες στα 20 και 30 τους χρόνια, ενώ τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν περισσότερο.

Τελικά οι διαφορές των φύλων στο προσδόκιμο ζωής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν διαφορετικές προσεγγίσεις, για πιο έγκυρα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αλλά οι άνδρες φαίνεται σιγά- σιγά να κερδίζουν στα σημεία!

Σχετικά Άρθρα