ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ για 3 χρόνια πανδημίας: Η ανακάλυψη της προέλευσης του κορωνοϊού είναι ηθική επιταγή

13 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Η ανακάλυψη της προέλευσης του κορωνοϊού είναι ηθική επιταγή και όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από την ανακήρυξη της πανδημίας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, υπηρεσία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο η πανδημία να έχει πιθανώς προκληθεί από ακούσια διαρροή από κινεζικό εργαστήριο, κάτι το οποίο αύξησε τις πιέσεις στον ΠΟΥ να βρει απαντήσεις. Η Κίνα ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

“Η κατανόηση της προέλευσης της COVID-19 και η διερεύνηση όλων των υποθέσεων παραμένει μια επιστημονική επιταγή, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πέθαναν και αυτών που ζουν με Long COVID”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο Twitter.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε την ανάρτηση αυτή με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την πρώτη φορά που ο ΠΟΥ χρησιμοποίησε τη λέξη “πανδημία” για να περιγράψει το ξέσπασμα της COVID-19 σε όλον τον κόσμο.

Το 2021, αποστολή του ΠΟΥ πέρασε εβδομάδες στην επαρχία Γιουχάν όπου είχαν αναφερθεί τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους. Σε κοινή έκθεσή της ανέφερε τότε ότι ο ιός μεταδόθηκε πιθανώς από νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, αλλά χρειάζεται να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε τότε ότι δεν χρειαζόντουσαν άλλες επισκέψεις.

Έκτοτε ο ΠΟΥ έχει ορίσει επιστημονική ομάδα για επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς, αλλά αυτή δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα για το πώς ξεκίνησε η πανδημία, λέγοντας ότι λείπουν βασικά στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα