ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πλησιάζουμε το 1 εκατ. κρούσματα με νέο κορωνοϊό- Οι ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

02 Απριλίου 2020, 07:00

images

Ραγδαία αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον covid-19 σε όλο τον κόσμο αλλά ειδικά σε κάποιες χώρες που άργησαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα... Ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως θα πληγούν από την πανδημία τις επόμενες ημέρες, προανήγγειλαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σημειώνουν ότι τελευταία παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των περιστατικών, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν τώρα πια επηρεαστεί.

Λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Αφρική αλλά εκφράζεται ανησυχία για τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου  στις πιο φτωχές χώρες. Αλλά και σε πιο πλούσιες, έχουν επιβάλει μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που βοηθούν μεν στη μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στον φτωχότερο και πιο ευάλωτο πληθυσμό. Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν χθες τις 200.000 κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στο "κόκκινο" οι ΗΠΑ

Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 4.476 ανθρώπους στη χώρα, και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 203.608, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 1.900 νεκρούς. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η ασθένεια ενδέχεται να σκοτώσει από 100.000 έως 240.000 ανθρώπους στη χώρα εάν τηρηθούν οι σημερινοί περιορισμοί, σε σύγκριση με 1,5 έως 2,2 εκατομμύρια θύματα που θα υπήρχαν αν δεν εφαρμόζονταν έστω και τώρα τα περιοριστικά μέτρα. 

Στην Φλόριντα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Ρον ΝτεΣάντις αποφάσισε χθες τον περιορισμό στο σπίτι για τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της Πολιτείας , ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού. Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (07.00 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) με διάταγμα θα περιοριστούν οι μετακινήσεις των κατοίκων και θα υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις για τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, διευκρίνισε ο ΝτεΣάντις. Στη Φλόριντα, τη τρίτη πολυπληθέστερη Πολιτεία, κατοικούν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα του πληθυσμού.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ δεν έχει διατάξει τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας τις Πολιτείες να λάβουν μόνες τους την απόφαση. Μέχρι τώρα, πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει την αυστηρή εντολή να παραμείνει στο σπίτι.

Ρεκόρ θανάτων για την Γαλλία

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν χθες 509 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό μέσα σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.032 και η χώρα να γίνεται η τέταρτη κατά σειρά που ξεπερνά το όριο των 4.000 θανάτων, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άγγιξε χθες τους 24.639 (προστέθηκαν 1.882 από προχθές).

Ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας, Ζερόμ Σαλμόν ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε στα 56.989, μια αύξηση 9%. Σύμφωνα με τον ίδιο, 6.017 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πρέπει να διασωληνωθούν, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με προχθές.

Αυξάνονται οι θάνατοι στην Τουρκία

Ο αριθμός των θανάτων στην Τουρκία αυξήθηκε χθες κατά 63 φτάνοντας συνολικά τους 277, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής, ενώ τα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 15.679, με 2.148 νέες μολύνσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα.

Ο υπουργός τόνισε πως 14.396 άνθρωποι εξετάσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων να φτάνει τους 106.799 από την αρχή της επιδημίας. Από την επόμενη εβδομάδα, είπε, η χώρα θα πραγματοποιεί 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως και 30.000 αργότερα. Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Κότζα, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.

Η Ολλανδία δείχνει επίσης να ...ξεφεύγει σε νούμερα

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας χάθηκαν 136 άνθρωποι μέσα σε μια μέρα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 1.173. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά 1.019 και βρίσκονται πλέον στα 13.614, επισήμανε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM).

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα