ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κινδυνεύουν τα ζώα να κολλήσουν ευλογιά των πιθήκων από τον άνθρωπο;

10 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Ο κίνδυνος των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων να μεταδώσουν τον ιό στα κατοικίδια ζώα τους είναι χαμηλός, αναφέρουν οι συγγραφείς νέας βρετανικής μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης, προσφέρουν ευρύτερη οπτική μετά από δύο προσφάτως αναφερθείσες περιπτώσεις φαινομενικής μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων από τον άνθρωπο σε ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός ενήλικου σκύλου στη Γαλλία και ενός κουταβιού στη Βραζιλία.

Από τον Ιούνιο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και η Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών, έχουν συλλέξει δεδομένα ερευνών σχετικά με τα κατοικίδια των Βρετανών που έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, 40 άτομα με ευλογιά των πιθήκων δήλωσαν ότι είχαν 154 κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων 42 σκύλων και 26 γατών. Οι συγγραφείς της μελέτης, τεκμηρίωσαν σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eurosurveillance την περασμένη εβδομάδα ότι κανένα από αυτά τα ζώα δεν εμφάνισε προφανώς συμπτώματα που υποδηλώνουν μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων.

Αναγνωρίζοντας ότι τα ευρήματά τους βασίζονται πιθανότατα σε «σημαντική αναφορά κατοικίδιων ζώων που σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα» της ευλογιάς των πιθήκων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τον άνθρωπο στα κατοικίδια ζώα τους, είναι χαμηλός. Ωστόσο, τόνισαν την πιθανότητα να μεταδοθεί η ευλογιά των πιθήκων σε τρωκτικά, τα οποία, έγραψαν, θα μπορούσαν στη συνέχεια να μολύνουν εξημερωμένα ζώα που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.

Παραμένει πιθανό, αναγνώρισαν οι συντάκτες της μελέτης, ότι υπήρξαν μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων σε βρετανικά κατοικίδια, ειδικά εάν η ασθένεια εμφανίζεται διαφορετικά ή ασυμπτωματικά στα ζώα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων μπορεί επίσης, να απέφυγαν να αναφέρουν ύποπτες περιπτώσεις, φοβούμενοι ότι τα ζώα τους θα τεθούν σε καραντίνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν την ευλογιά των πιθήκων στα κατοικίδια ζώα τους μέσω στενής επαφής, όπως χάιδεμα, αγκαλιά, γλείψιμο και κοινή χρήση κρεβατιού. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Γαλλίας, δύο άνδρες με ευλογιά των πιθήκων κοιμήθηκαν στο ίδιο κρεβάτι με το λαγωνικό τους. Ο οργανισμός συμβουλεύει τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα ή να στέλνουν τα κατοικίδιά τους να ζήσουν αλλού έως ότου αυτοί αναρρώσουν από τη συμπτωματική φάση της μόλυνσης που διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες.

Τέλος, σε μια προσπάθεια παρακολούθησης του κινδύνου μετάδοσης της ευλογιάς από άνθρωπο σε κατοικίδιο, το CDC συνεργάζεται με τα τμήματα υγείας στη Μινεσότα, στο Τενεσί, στη Βιρτζίνια και στην Ουάσιγκτον για τη συλλογή δειγμάτων από ζώα συντροφιάς ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.



Σχετικά Άρθρα