ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένωσε τον κόσμο στον πιο ιδιότυπο έρανο στην ιστορία...

05 Μαΐου 2020, 07:00

images

Στη συγκέντρωση του ποσού των 7,4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την χρήση αποτελεσματικών εμβολίων καθώς και διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων κατά του κορωνοϊού, οδήγησε ο διαδικτυακός μαραθώνιος έρανος που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των περισσότερων κρατών του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Από τα χρήματα αυτά, τα 4 δισ. ευρώ τα έδωσαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που έλαβαν το λόγο στην τηλεδιάσκεψη δήλωσαν το συνολικό ποσό που προσφέρει η χώρα τους, ενώ δωρητές σε αυτήν τη σχεδόν παγκόσμια προσπάθεια έγιναν ακόμα και φυσικά πρόσωπα και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το «Ίδρυμα Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς» που έδωσε 100 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε με το ποσόν του 1 δισ. ευρώ ενώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ιταλία συνεισφέρει 140 εκατ. ευρώ, η Γαλλία 500 εκατ., η Γερμανία 525 εκατ., η Ισπανία 125 εκατ. και η Ολλανδία 192 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία προσέφερε 456 εκατ. ευρώ, ο Καναδάς 780 εκατ., το Ηνωμένο Βασίλειο 440 εκατ. και η Κίνα 45 εκατ. ευρώ και η Αυστραλία 256 εκατ. και η Ιαπωνία 762 εκατ. ευρώ.

Η Μαντόνα ήταν ο τελευταίος δωρητής με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η συγκέντρωση χρημάτων από την Επιτροπή είναι ένα πρώτο βήμα. «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα 7,4 δισ. που συγκεντρώθηκαν είναι απλώς η αρχή καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα χρειαστούν άνω των 40 δισ. ευρώ για την παρασκευή του εμβολίου και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα