ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι κάνουν λάθος οι νεότεροι άνδρες σε ό,τι αφορά τη γονιμότητά τους

27 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, ανοίγει τη συζήτηση για τις επιπτώσεις των κινητών, λάπτοπ και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, ειδικά κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, στην υγεία του σπέρματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σπέρματος από 116 άνδρες 21-59 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

«Η χρήση smartphone και τάμπλετ το απόγευμα και το βράδυ σχετίστηκε με εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος. Επιπλέον, η χρήση smartphone το απόγευμα, τάμπλετ το βράδυ και η παρακολούθηση τηλεόρασης το απόγευμα σχετίστηκαν όλα με εξασθένιση της συγκέντρωσης σπέρματος. 

Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει τέτοια είδη συσχετισμών ανάμεσα στην ποιότητα του σπέρματος και τον χρόνο έκθεσης στο φως μικρού μήκους κύματος που εκπέμπουν τα ψηφιακά μέσα και κυρίως τα smartphone και τα τάμπλετ τις απογευματινές και βραδινές ώρες», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Amit Green, από το Ινστιτούτο Ύπνου και Κόπωσης του Ιατρικού Κέντρου Assuta στο Ισραήλ.


Σχετικά Άρθρα