ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η εικόνα σώματος για το σεξ

30 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Body Image, η επίκουρη καθηγήτρια, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για την Εικόνα του Σώματος του Πανεπιστημίου του Missouri, Virginia Ramseyer Winter, ανέλυσε τη σχέση ανάμεσα στην εικόνα του σώματος και τη σεξουαλική λειτουργία σε ερωτικές επαφές μεταξύ δύο ανθρώπων που είτε γνωρίζονται ελάχιστα είτε καθόλου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η αρνητική εικόνα για το σώμα, σχετίζεται με σεξουαλική δυσλειτουργία στους ανθρώπους που επιδίδονται σε πρόσκαιρες ερωτικές επαφές, αλλά και ότι η θετική εικόνα σώματος σχετίζεται με αυξημένη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια αυτής της σεξουαλικής δραστηριότητας.  

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις πρόσκαιρες ερωτικές επαφές, μιλώντας σε εθελοντές και των δύο φύλων και εντοπίζοντας τις διάφορες πτυχές σεξουαλικότητας. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 62% των γυναικών και το 43% των ανδρών ήταν ετερόφυλοι, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες αλλά και εκείνη που εξετάζει την κουλτούρα των πρόσκαιρων ερωτικών επαφών σε σχέση με την εικόνα του σώματος», σχολιάζει η Δρ. Ramseyer Winter.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν χρήστες διάφορων εφαρμογών γνωριμιών, όπως Tinder, Grindr, όπου είχαν αναζητήσει ερωτικό σύντροφο μέχρι και 30 ημέρες πριν τη μελέτη. Στη συνέχεια οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα χρησιμοποιώντας διάφορες επικυρωμένες κλίμακες προσδιορισμού της σεξουαλικής λειτουργίας, της ευχαρίστησης και της εικόνας του σώματος, με την Δρ. Ramseyer Winter να υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει τους νεαρούς ενήλικες που αναζητούν τώρα τα πατήματά τους σε τέτοιου είδους σεξουαλικές δραστηριότητες.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες, είναι κυρίως φοιτητές και άτομα νεαρής ηλικίας, επομένως αυτές οι πληροφορίες μπορεί να τους φανούν χρήσιμες. Επιπλέον, ίσως έτσι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που βελτιώνουν την εικόνα του σώματος σε ανθρώπους που αναζητούν προσωρινές σχέσεις για να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία. 

Η έρευνα αυτή, τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για μελλοντικές μελέτες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αυτές τις σχέσεις σε δημογραφικό επίπεδο πληροφορίας», καταλήγει η ειδικός.

Σχετικά Άρθρα