ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για τα χλαμύδια βρίσκεται σε φάση δοκιμής

13 Μαΐου 2024, 18:00

images

Κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου προσφέρει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα για ένα εμβόλιο για τα χλαμύδια, ανέφεραν ερευνητές στο The Lancet Infectious Diseases. Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία είναι το πιο κοινώς μεταδιδόμενο ΣΜΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το 2022, σημειώθηκαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα μόνο στις ΗΠΑ.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, με επικεφαλής ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση. Η μελέτη διεξήχθη από το 2020 έως το 2022 και οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν εξίσου μεταξύ υγιών ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία 26 ετών. Κανένας δεν είχε χλαμύδια. Οι ερευνητές δοκίμασαν πολλές διαφορετικές δόσεις για το εμβόλιο και οι συμμετέχοντες έλαβαν, είτε το εμβόλιο, είτε ένα εικονικό φάρμακο σε 3 ξεχωριστές ημέρες σε μια περίοδο σχεδόν 4 μηνών.

Δεδομένου ότι η έρευνα για το εμβόλιο βρίσκεται στα αρχικά στάδια, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

«Προσφέρει την ικανότητα να αποτρέπει τη μόλυνση με χλαμύδια;» είπε η Δρ Hilary Reno, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και ιατρικός διευθυντής της Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας της κομητείας Σεντ Λούις. «Αν έχετε κάποια λοίμωξη, σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ασυμπτωματική λοίμωξη;»

«Δεν το γνωρίζουμε αυτό και αυτή θα είναι η επόμενη φάση των μελετών», είπε.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 2 που θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η ελπίδα είναι ότι μια μέρα το εμβόλιο θα μπορέσει να αποτρέψει τη μόλυνση τόσο στο αναπαραγωγικό σύστημα, όσο και στα μάτια, δήλωσε ο Jes Dietrich, ανώτερος επιστήμονας στο Statens Serum Institut στη Δανία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σχετικά Άρθρα