ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο άντρας και το άγχος επίδοσης

07 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Οι άντρες περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ως μία ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν περίμεναν να συμβεί στους ίδιους.

Τότε, συνήθως ακολουθούν σκέψεις του τύπου:

Έγινα ρεζίλι;

Από τώρα τέτοια προβλήματα; 

Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συναισθήματα ντροπής, ενοχών, θυμού, στενοχώριας και η δυσάρεστη μεμονωμένη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για πιο μόνιμα προβλήματα.

Όπως σημειώνουν από το ΙΜΟΠ, "το σώμα όλων των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε, όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, επικρατεί ο φόβος, και τότε το σώμα, σε βιολογικό επίπεδο, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Συνήθως, η γνωστή αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα, τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με συνέπεια να μη μπορεί να γεμίσει το πέος με αίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης.

Με άλλα λόγια, όταν ένας άντρας αισθάνεται έντονο φόβο τη στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να πετύχει είναι πολύ δύσκολο να την διατηρήσει. Τότε, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη σύντροφό του. Άλλη μία, λοιπόν, αρνητική εμπειρία καταγράφεται στον νου.

Τότε, αρχίζει μία διαδικασία ντόμινο. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές, θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, μόνο που αυτήν τη φορά θα τις πιστεύει περισσότερο, επομένως ο φόβος θα είναι περισσότερος και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη. Κατά συνέπεια, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί τον άντρα στο να αποφεύγει τις σεξουαλικές στιγμές και τις καταστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σεξουαλική επαφή".

Σπάστε λοιπόν άμεσα το φαύλο κύκλο. Μην ανησυχείτε καθόλου. Μία φορά είναι απολύτως απολύτως φυσιολογικό να υπάρξει στυτική δυσλειτουργία. Ακόμα όμως κι αν ξανασυμβεί, θα το αντιμετωπίσετε άμεσα και θα περάσει.  Το μυστικό είναι να μην του παραχωρήσετε τη "δύναμη" να καθορίσει τη ζωή σας από εδώ και εμπρός!

Σχετικά Άρθρα