ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία ακόμα δοκιμή εμβολίου HIV αποτυγχάνει

24 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Το μοναδικό εμβόλιο για τον HIV που έφτασε σε δοκιμή τελευταίου σταδίου φαίνεται να απέτυχε, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές την Τετάρτη, οδηγώντας σε ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια ελέγχου της παγκόσμιας επιδημίας του HIV και μεγαλώνοντας  τον κατάλογο αποτυχημένων προσπαθειών.

H δοκιμή, γνωστή ως Mosaico, ήταν το προϊόν μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του φαρμακευτικού κολοσσού Janssen. Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 3.900 άντρες που έκαναν σεξ με άνδρες και τρανς άτομα, που θεωρούνταν ότι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

Οι επικεφαλής της μελέτης αποφάσισαν να διακόψουν την τεράστια αυτή ερευνητική προσπάθεια, αφού μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης δεδομένων και ασφάλειας εξέτασε τα ευρήματα της δοκιμής και δεν είδε ενδείξεις ότι το εμβόλιο μείωσε το ποσοστό μετάδοσης HIV.

«Είναι προφανώς απογοητευτικό», είπε ο Δρ Anthony Fauci, ο οποίος, ως επί μακρόν επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), ήταν από τους κυριότερους παράγοντες της δοκιμής. Ωστόσο, είπε, «υπάρχουν πολλές άλλες προσεγγίσεις» για το εμβόλιο HIV, τις οποίες βρίσκει πολλά υποσχόμενες.

Η έλλειψη αποτελεσματικότητας του Mosaico δεν ήταν απροσδόκητη, είπαν οι ειδικοί, λόγω της πρόσφατης αποτυχίας, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2021 , μιας ξεχωριστής κλινικής δοκιμής, που ονομάζεται Imbokodo, η οποία δοκίμασε ένα παρόμοιο εμβόλιο σε γυναίκες στην Αφρική. Μεταξύ των δύο δοκιμών, η NIAID δαπάνησε 56 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

Τα εμβόλια που δοκιμάστηκαν και στις δύο δοκιμές χρησιμοποίησαν έναν ιό του κοινού κρυολογήματος για να απελευθερώσουν τα γνωστά ως ανοσογόνα ''μωσαϊκά'', τα οποία είχαν σκοπό να πυροδοτήσουν μια ισχυρή και προστατευτική ανοσολογική απόκριση συμπεριλαμβάνοντας γενετικό υλικό από μια ποικιλία στελεχών HIV που επικρατούν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το Mosaico περιελάμβανε ένα πρόσθετο στοιχείο που προοριζόταν να διευρύνει την ανοσολογική απόκριση.

Οι συμμετέχοντες στο Mosaico, οι οποίοι ήταν μεταξύ 18 και 60 ετών, έλαβαν τέσσερις ενέσεις σε διάστημα 12 μηνών, είτε με εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο. Η επιτροπή παρακολούθησης δεν βρήκε σημαντική διαφορά στο ποσοστό μόλυνσης από HIV μεταξύ των δύο ομάδων μελέτης.

Οι ανερχόμενες καινοτομίες εμβολίων για τον HIV, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που βασίζονται στην τεχνολογία εμβολίων mRNA που υπάρχει πίσω από ορισμένα από τα εμβόλια του κορωνοϊού, μπορεί να είναι η λύση, είπε ο Fauci.

Το κρίσιμο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την έρευνα για το εμβόλιο για τον HIV για δεκαετίες, σημείωσε ο Fauci, είναι μια κρίσιμη αδυναμία που ο ιός ήδη εκμεταλλεύεται με επιτυχία: Η φυσική ανοσοαπόκριση στη μόλυνση δεν επαρκεί για να εμποδίσει τον ιό. «Έτσι, τα εμβόλια θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι ισχυρότερα από τη φυσική μόλυνση για να είναι αποτελεσματικά», είπε. «Αυτό θα έθετε τον πήχη πολύ υψηλά».


Σχετικά Άρθρα