ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ορμόνη κισπεπτίνη μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλικότητα

09 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Η χορήγηση της ορμόνης κισπεπτίνης σε άνδρες και γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική ορμή, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με τη διάθεση για σεξουαλική επαφή, αναφέρουν δύο ανεξάρτητες μελέτες.

Οι σαρώσεις του εγκεφάλου των συμμετεχόντων ενώ παρακολουθούσαν ερωτικά βίντεο, έδειξαν ότι η ορμόνη ήταν σε θέση να διεγείρει βασικές περιοχές που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία, όπως μεταδίδει το BBC. Οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ισχυριστούν ότι η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία είναι πρόβλημα για αυτούς από ό,τι οι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για όλους, αλλά όταν γίνεται ενοχλητικό, μπορεί να έχει καταστροφικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η κισπεπτίνη είναι μια φυσική ορμόνη που διεγείρει την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών μέσα στο σώμα, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο κατά την εφηβεία. Προηγούμενη έρευνα βρήκε ότι μπορεί να διεγείρει τις ωοθήκες των γυναικών να παράγουν ωάρια, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση σε υγιείς άνδρες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η ορμόνη σε άτομα με απώλεια λίμπιντο που επηρεάζει τη ζωή τους.

«Γυναίκες και άνδρες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία διαπιστώνουν ότι υπάρχει υπερβολική σκέψη για την απόδοση - είναι ενδοσκοπικοί και αυτό καταστέλλει τις αρχέγονες παρορμήσεις, ώστε να μην διεγείρονται», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Alexander Comninos, από το Imperial College.

«Η κισπεπτίνη αποκαθιστά τη φυσιολογική ισορροπία και έτσι υπάρχει λιγότερος αυτοέλεγχος», λέει. Η ορμόνη λειτουργεί διαφορετικά από το φάρμακο Viagra, το οποίο αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία βελτιώνοντας την παροχή αίματος στο πέος.

Οι μελέτες – σε 32 ετεροφυλόφιλους άνδρες (ηλικίας 21-52 ετών) και 32 ετεροφυλόφιλες γυναίκες (ηλικίας 19-48 ετών) - είναι οι πρώτες που δοκίμασαν την κισπεπτίνη σε άτομα με διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας.

Η διάθεσή τους, η συμπεριφορά και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα αναλύθηκαν ενώ παρακολουθούσαν ερωτικά βίντεο σε μαγνητικό τομογράφο.

«Οι περισσότεροι είδαν μια θετική επίδραση στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας - που δεν είναι ένα πολύ σέξι περιβάλλον - οπότε ίσως στο σπίτι στην κρεβατοκάμαρα το αποτέλεσμα να είναι πιο έντονο», είπε ο Δρ Comninos. Συνολικά, οι γυναίκες είπαν ότι ένιωθαν «πιο σέξι» κατά τη διάρκεια της δράσης της κισπεπτίνης, ενώ οι άνδρες ανέφεραν βελτιωμένη «χαρά σχετικά με το σεξ».

Οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κισπεπτίνη έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει αυτή την πάθηση που επηρεάζει έως και το 10% των ανθρώπων. Ωστόσο, απαιτούνται πρώτα πολύ μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.


Σχετικά Άρθρα