ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καρδιά των ανδρών ωφελείται από το σεξ

09 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Μελέτη στην οποία αξιολογήθηκαν 918 άνδρες με καλή υγεία κατά την έναρξη των εξετάσεων, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι άνδρες που είχαν δηλώσει ότι βιώνουν τρεις ή περισσότερους οργασμούς την εβδομάδα σημείωσαν 50% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τους άνδρες που είχαν αραιότερες ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Σε μια άλλη συμπληρωματική μελέτη από το Κέντρο Έρευνας για την Γήρανση των Ανδρών της Μασαχουσέτης, φάνηκε επίσης ότι το σεξ μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την καρδιά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 1.165 ανδρών ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, όλοι κάτοικοι της Βοστώνης, χωρίς πρότερη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της ερευνητικής διαδικασίας που διήρκησε 17 χρόνια.

Από το σύνολο των ανδρών, 213 έπασχαν από στυτική δυσλειτουργία και μελετήθηκαν χωριστά. Μεταξύ των 952 ανδρών με υγιή στύση, όσοι είχαν σεξουαλική επαφή μία φορά το μήνα ή λιγότερο εμφάνισαν 45% περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με όσους έκαναν σεξ δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Η σχέση της σεξουαλικής δραστηριότητας με την καρδιακή υγεία δεν καθορίστηκε από συμβατικούς παράγοντες αύξησης του κινδύνου για την καρδιά ή την ικανοποίηση του ατόμου από τις σχέσεις του.

Αν και τα αμερικανικά και τα βρετανικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, δεν αποδεικνύουν ότι το ίδιο το σεξ προστατεύει. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η σεξουαλική δραστηριότητα αντανακλά την ευρύτερη ικανοποίηση που νιώθει κανείς από τη ζωή του, γεγονός θετικό για την υγεία. Και είναι ακόμη πιο πιθανό ότι οι άνδρες που έκαναν σπάνια σεξ να είχαν επιβαρυνθεί από σειρά παραγόντων όπως η κοινωνική απομόνωση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή ασθένειες που βλάπτουν τη λίμπιντο και τη σεξουαλική ικανότητα.

Σχετικά Άρθρα