ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενός κακού, μύρια έπονται μετά από κακοποίηση

28 September 2021, 18:00

images

Εργασία επιστημόνων από το University College London, καταδεικνύει ότι όσοι βίωσαν κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση ή οποιουδήποτε τύπου κακοποίηση μέχρι την ηλικία των 16 ετών, έχουν υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη μέση ηλικία σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα με συνδυασμένα ερωτηματολόγια σε νέους, τους γονείς και τους καθηγητές τους, έδειξε ότι όσοι έχουν βιώσει την εγκατάλειψη από τους γονείς σε μικρή ηλικία, όσοι έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, όσοι γεννήθηκαν σε περιβάλλον με εξαρτήσεις και παραβατικές συμπεριφορές, έχουν από 1,4 ως 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τελειώσουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 60 χρόνια.

Στη μελέτη έλαβαν υπόψη δεδομένα από 9.310 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί το 1958 στη Μεγάλη Βρετανία και έλαβαν μέρος σε μεγάλη προοπτική μελέτη που τιτλοφορείται "1958 National Child Development Study". Στην αρχή, οι ερευνητές εξέτασαν την περίπτωση το χαμηλό προσδόκιμο ζωής να οφείλεται σε αλκοολισμό, ψυχικές νόσους ή ναρκωτικές ουσίες. Αλλά όπως διαπίστωσαν έκπληκτοι, δεν οφειλόταν σε κάποιο από αυτά. Αντίθετα, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα να επιδρά, είναι το κάπνισμα που στα άτομα αυτά φαίνεται να ξεκινά πολύ νωρίς, στην εφηβεία, και να παραμένει σε υπερβολικές ποσότητες σε όλη την ενήλικη ζωή. Με τον τρόπο αυτό, τα καρδιαγγειακά και τα διάφορα είδη καρκίνου φαίνεται να είναι πολύ συχνά σε άτομα που έχουν υποστεί άσχημες καταστάσεις στην παιδική ηλικία.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Snehal Pinto Pereira σχολίασε ότι "είναι σημαντικό να γίνουν μελέτες που θα εκτιμήσουν το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται στον άνθρωπο όταν υπάρξει θύμα κακοποίησης σε παιδική και εφηβική ηλικία. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η κακομεταχείριση των παιδιών έχει μακροχρόνιες και πολύ σοβαρές επιπτώσεις".


Σχετικά Άρθρα