ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εάν είχατε μολυνθεί από ΣΜΝ, θα το αποκαλύπτατε στο σύντροφό σας;

12 Ιουνίου 2024, 18:00

images

Μόνο τα μισά από τα άτομα με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), θα αποκάλυπταν την κατάστασή τους σε ένα νέο σύντροφο πριν προχωρήσουν σε συνεύρεση, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση. Ο φόβος εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να μιλήσουν για το ΣΜΝ του σε ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο, σύμφωνα με τα συνδυασμένα αποτελέσματα 32 προηγούμενων μελετών. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την πεποίθηση ότι η χρήση προφυλακτικού παρέχει αρκετή προστασία, ότι δεν υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης στο one-night stand ή το φόβο της εγκατάλειψης.

«Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΣΜΝ, μπορεί να βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να είναι επιβλαβή για την ταυτότητα και τις σχέσεις τους. Η διαδικασία της αποκάλυψης είναι περίπλοκη», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Kayley McMahan, συντονίστρια σεξουαλικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολύνεται από ΣΜΝ σε κάποια στιγμή της ζωής του, με περισσότερα από 26 εκατομμύρια περιστατικά να έχουν αναφερθεί στις υπηρεσίες υγείας, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη, σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζουν να αυξάνονται, προσέθεσαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που αποκάλυψαν την ασθένειά τους στο σύντροφό τους, το έκαναν από αγάπη, μια αίσθηση ηθικής υποχρέωσης ή οικειότητας.

«Ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει το εάν ένα άτομο θα κάνει αυτή την αποκάλυψη, είναι ο παραλήπτης», είπαν οι ερευνητές. Το πώς θα αντιδράσει και θα ανταποκριθεί ο δέκτης και η σχέση του νοσούντος με αυτόν, μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο. Η άγνοια σχετικά με τη σεξουαλική υγεία , συμβάλλει επίσης στην απόφαση των ανθρώπων να μην αποκαλύψουν το ΣΜΝ τους, είπαν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, τα άτομα με έρπη νόμιζαν ότι δεν μπορούν να το μεταδώσουν στο σύντροφό τους, εάν ο έρπης ήταν σε ύφεση, κάτι που δεν αληθεύει. Άλλοι σκέφτηκαν ότι το προφυλακτικό θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετάδοση - άλλος ένας μύθος.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research.

Η πλήρης σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν πιο έξυπνες αποφάσεις για να προστατεύσουν την υγεία των σεξουαλικών συντρόφων τους, είπαν οι ερευνητές.

«Η έλλειψη γνώσης για τη σεξουαλική υγεία, δείχνει ότι πολλά άτομα δεν λαμβάνουν επαρκή, ολοκληρωμένη εκπαίδευση σεξουαλικής υγείας», ανέφεραν οι ερευνητές και κατέληξαν: «Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παραμένει ταμπού».

Σχετικά Άρθρα