ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών

16 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Μελέτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στις γυναίκες, με μία στις δέκα να το έχει βιώσει. 

Η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής σε πρόσφατη δημοσίευσή της (JSM, 2011) τονίζει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας που αξίζει μεγαλύτερη προσοχή από τους επαγγελματίες υγείας. Αναφέρουν από το ΙΜΟΠ:

"Ως πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι για να αισθανθεί μια γυναίκα σεξουαλική διέγερση, θα πρέπει πρώτα να αισθανθεί σεξουαλική επιθυμία. Θα πρέπει δηλαδή να κάνει σεξουαλικές σκέψεις, να αισθάνεται σεξουαλική ορμή και ίσως να έχει και σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ενώ κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει για τους άνδρες, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως δεν ισχύει για σημαντικό ποσοστό των γυναικών.

Μελέτη π.χ. σε γυναίκες (Basson, 2003) έδειξε ότι η πλειονότητα των γυναικών που βρίσκονται σε σταθερή μακροχρόνια σχέση, συνήθως προχωρούν σε σεξουαλική επαφή χωρίς να προϋπάρχει η σεξουαλική επιθυμία. Για την ακρίβεια, πολλές γυναίκες αρχίζουν την επαφή αισθανόμενες σεξουαλικά ουδέτερα. Ωστόσο, αφού εμπλακούν και δεχτούν επαρκή σεξουαλικά ερεθίσματα και εφόσον αισθανθούν κάποιου βαθμού σεξουαλική διέγερση, τότε πυροδοτείται η σεξουαλική επιθυμία. Ενώ δεν είναι απαραίτητη η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών για να συμμετέχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα, η πρόθεση να συμμετέχουν είναι απαραίτητη.

Η πρόθεση ποικίλλει: Μπορεί να σχετίζεται με τη σκέψη ότι θα ακολουθήσει σεξουαλική ευχαρίστηση, πως θα αισθανθεί εγγύτητα με το σύντροφό της ή ότι θα ικανοποιηθεί σεξουαλικά ο σύντροφος.

Επίσης, μπορεί να σχετίζεται με σκέψεις που δεν έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο όπως, για παράδειγμα, ότι θα αποφύγει καβγά ή ότι εάν εμπλακεί, θα μπορέσει μετά να έχει την εύνοια του συντρόφου σε κάποιο άλλο ζήτημα.

Ποια είναι συνήθως τα αίτια της μειωμένης γυναικείας επιθυμίας;

Σήμερα γνωρίζουμε πως τα προβλήματα της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας είναι τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα σχετίζεται με:

Δυσαρέσκεια από τη σχέση του ζευγαριού.

Τη γενικότερη ψυχική διάθεσή της.

Την κούραση και την έλλειψη επαρκούς ύπνου.

Την ακαταλληλότητα των σεξουαλικών ερεθισμάτων.

Πώς πρέπει όμως να αντιδρούν οι γυναίκες που βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα;

Αν και τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες (π.χ. πόνος ή αδυναμία επαφής, δυσκολίες στον οργασμό), δυστυχώς οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών. 

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών και υποστηρίζεται η ενθάρρυνση των γυναικών, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια για τη σεξουαλική τους υγεία όταν το επιθυμούν".


Σχετικά Άρθρα