ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άσκηση και διατροφή βοηθούν τον άνδρα σε διάφορα επίπεδα

15 Φεβρουαρίου 2021, 18:00

images

Η Ειδική Έκθεση Υγείας της Μασαχουσέτης με θέμα τη στυτική δυσλειτουργία προσφέρει μια αναλυτική ανασκόπηση διαφόρων θεραπειών, καθώς και των αιτιών της στυτικής δυσλειτουργίας και του τρόπου με τον οποίο αυτή μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Μερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε κάτι τόσο απλό όσο η παρενέργεια ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά για περίπου το 75% των περιπτώσεων, η αιτία είναι πιο περίπλοκη. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε κάποια αγγειακή νόσο, σε νευρολογική ασθένεια, σε διαβήτη ή σε θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζονται με το προστάτη.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν έναν άνδρα να ξεπεράσει τη στυτική δυσλειτουργία και να αποκτήσει καλύτερη υγεία και καλύτερη σεξουαλική ζωή. Καλό είναι πάντως εάν το πρόβλημα επιμένει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό:

Ξεκινήστε το περπάτημα. Σύμφωνα με μία μελέτη του Χάρβαρντ, μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα συνδέθηκε με μείωση κατά 41% του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μέτριας έντασης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σεξουαλικής απόδοσης σε παχύσαρκους μεσήλικες άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.

Τρώτε σωστά. Στη Μελέτη για τη Γήρανση των Ανδρών, μια διατροφή πλούσια σε φυσικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψάρια, με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και επεξεργασμένους καρπούς, μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Δώστε προσοχή στην αγγειακή σας υγεία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να βλάψουν τις αρτηρίες της καρδιάς (προκαλώντας καρδιακή προσβολή), του εγκεφάλου (προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο) και αυτές που οδηγούν στο πέος (προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία), στα οποία επίσης συμβάλλει και η αυξημένη περίμετρος μέσης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε αν το αγγειακό σας σύστημα – και άρα η καρδιά, ο εγκέφαλος και το πέος σας – είναι σε καλή κατάσταση ή χρειάζεται να ακολουθήσετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αδυνατίστε και παραμείνετε αδύνατοι. Η μείωση της περιμέτρου μέσης είναι μια καλή τακτική, καθώς ένας άνδρας με περίμετρο μέσης 106 εκατοστά είναι 50% πιο πιθανό να έχει στυτική δυσλειτουργία από έναν με περίμετρο μέσης 81 εκατοστά. Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας, επομένως ένα υγιές βάρος είναι μια καλή στρατηγική για την αποφυγή ή τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Γενικότερα, η παχυσαρκία αυξάνει τους κινδύνους αγγειακών παθήσεων και διαβήτη, δύο σημαντικές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ και το υπερβολικό λίπος παρεμβαίνει σε αρκετές ορμόνες που μπορεί να είναι επίσης μέρος του προβλήματος.

Προπονήστε ένα συγκεκριμένο μυ. Ένα ισχυρό πυελικό έδαφος ενισχύει την ακαμψία κατά τη διάρκεια των στύσεων και βοηθάει στην απομάκρυνση του αίματος από το πέος πιέζοντας μια φλέβα-κλειδί. Σε μια βρετανική δοκιμή, οι ασκήσεις Kegel (που ενισχύουν αυτούς τους μύες) δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες σε συνδυασμό με βιοανάδραση και συμβουλές σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής – διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους, περιορισμός του αλκοόλ – δούλεψαν πολύ καλύτερα από τις μεμονωμένες συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σχετικά Άρθρα