ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απειλή για την υγεία και τη σεξουαλική ζωή των νέων ανδρών

30 Μαΐου 2023, 18:00

images

Πρόσφατη έρευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Δουβλίνο, αναφέρει ότι ένας στους τρεις παχύσαρκους νέους διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η επιστημονική ομάδα από τη Σουηδία συμπέρανε ότι η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εφηβείας και την πρώτη εικοσαετία ενός άνδρα , αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθων όγκων αργότερα στη ζωή του.

«Γνωρίζοντας όλο και περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του προστάτη, φτάνουμε όλο και πιο κοντά στην πρόληψή του. Οι μόνοι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αύξηση της ηλικίας, το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και διάφοροι γενετικοί δείκτες, δεν είναι τροποποιήσιμοι, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν», αναφέρει η Δρ Μαρίζα ντα Σίλβα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Lund.

Oι ερευνητές μέτρησαν το βάρος των συμμετεχόντων τρεις φορές μεταξύ των ηλικιών 17 και 60 ετών. Κανένας από τους άντρες αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη στιγμή της έναρξης της μελέτης, από το 1963 έως το 2014, ενώ παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2019. 

Παρόλα αυτά, συνολικά 23.348 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη και 4.790 κατέληξαν από τη νόσο. Όπως παρατήρησαν, η μέση αύξηση του βάρους ήταν υψηλότερη στις αρχές της ενήλικης ζωής τους, 1,6 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 17 έως 29 ετών, 0,75 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 30 έως 44 ετών και 0,5 κιλά ετησίως από τις ηλικίες 45 έως 60 ετών. Αυτή η πορεία του βάρους συσχετίστηκε, τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.

Η αύξηση του βάρους κατά 1,1 κιλό ετησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα, αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη κατά 10% και 29% αντίστοιχα. Αναλύοντας περαιτέρω τα δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ηλικιών 17 και 29 ετών. Δηλαδή, ένας νεότερος άντρας που παίρνει 2,2 κιλά ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διατρέχει 13% και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη, αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα