Ξεχνάτε διηγήσεις και γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα; Δείτε γιατί
05 Ιουνίου 2025, 16:00

Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι αυτά που μάς διηγούνται, τα έχουμε ξεχάσει μέσα σε λίγη ώρα σαν η μνήμη μας να είναι γεμάτη και να μην μπορεί να να συγκρατήσει άλλες πληροφορίες. Το παθαίνετε κι εσείς συχνά; Όπως αναφέρει η Δρ η Ruth Gotian, Ed.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια Εκπαίδευσης στο Weill Cornell Medicine, το γεγονός δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα μνήμης ή ότι δεν δίνουμε σημασία... Υπάρχουν άλλες εξηγήσεις.
Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με την καμπύλη μάθησης – τον ρυθμό δηλαδή με τον οποίο βελτιώνουμε τις δεξιότητες ή την κατανόησή μας με την πάροδο του χρόνου-. Περιμένουμε δηλαδή ότι η μάθηση θα είναι δύσκολη στην αρχή και στη συνέχεια θα γίνεται σταδιακά ευκολότερη με την επανάληψη. Έτσι, ενώ η καμπύλη μάθησης τυγχάνει προσοχής, πολύ λιγότεροι γνωρίζουν για την καμπύλη λήθης... Η καμπύλη της λήθης, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Hermann Ebbinghaus σε μια σειρά αυτοπειραμάτων που διεξήχθησαν μεταξύ 1880 και 1885, και επανεξετάστηκε πολλές φορές από μεταγενέστερους επιστήμονες, δείχνει πόσο γρήγορα χάνουμε τις νέες πληροφορίες. Η έρευνα έδειξε ότι ξεχνάμε περίπου το 50% όσων μαθαίνουμε μέσα σε μία ώρα, το 75% μέσα σε μία ημέρα και έως και το 90% μέσα σε μία εβδομάδα. Χωρίς κάποια συχνή υπενθύμιση, ακόμη και οι πιο συγκλονιστικές πληροφορίες μπορούν να σβηστούν από τη μνήμη πολύ γρήγορα.
Από την άλλη λευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ζούμε σε μία εποχή υπερπληροφόρησης στην οποία πολύ συχνά ο χρόνος αφομοίωσης δεν λαμβάνεται υπόψη. Αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι προσαρμοσμένος στην παθητική πρόσληψη ερεθισμάτων. Χρειάζεται ουσιαστική εμπλοκή για να διατηρήσει τις νέες πληροφορίες. Για να θυμόμαστε λοιπόν τις νέες πληροφορίες είναι καλό να:
-Κρατάμε σημειώσεις με δικά σας λόγια.
- Σκεφτόμαστε πριν θελήσουμε να αποθηκεύσουμε μία νέα πληροφορία ή μνήμη. Την χρειαζόμαστε;
- Εφαρμόζουμε αμέσως κάτι που μόλις ακούσαμε ώστε να το αφομοιώσουμε.
- Αξιοποιούμε τη τεχνολογία όπου είναι εφικτό και να κάνουμε επαναλήψεις.
Tags: μνήμη