ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωματική δραστηριότητα και πρόγραμμα για καλύτερη ψυχολογία

26 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Μια σταθερή ρουτίνα που περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, αρκετό ύπνο και όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες μπροστά από μια οθόνη, φαίνεται ότι είναι η "συνταγή" όσων κατάφεραν να διατηρήσουν την καλή τους διάθεση στις καραντίνες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Psychology: Health and Well-Being.

Οι ερευνητές εξέτασαν 91 νέους ανθρώπους που διέμεναν στην Πολωνία σε μια περίοδο δύο εβδομάδων μέσα στο 2020. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη διάθεσή τους τέσσερις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν. 

Διαπιστώθηκε ότι ο προγραμματισμός στην καθημερινότητα συνέβαλε θετικά στη διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας με στόχο να εξακολουθήσουν να έχουν καλή διάθεση. Ένας παράγοντας που συνέβαλε θετικά ήταν η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο σε αντίθεση με την αλληλεπίδραση μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που είχε λιγότερες θετικές επιδράσεις.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η εκτενής έκθεση σε ειδήσεις σχετικές με τον κορωνοϊό, όπως ο καθημερινός απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων, επηρέαζε αρνητικά τη διάθεση των συμμετεχόντων, σε αντιστοίχιση με την πολύωρη παραμονή στα κοινωνικά δίκτυα που προκαλούσαν συνολικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η θλίψη και το άγχος.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούν εύκολα όλες οι πτυχές της καθημερινής μας ρουτίνας να μεταφερθούν διαδικτυακά. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ανάγκασαν τους ανθρώπους να περνούν πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών κατά τη διάρκεια των lockdowns, κάτι που αποδείχτηκε ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία ή τη γενική ευημερία τους», καταλήγει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Julian Zubek από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Σχετικά Άρθρα