ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψέμα για καλύτερες εργασιακές συνθήκες...

10 September 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με άρθρο του Δρ Sebastian Ocklenburg, καθηγητή Μεθοδολογίας της Έρευνας στο τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής MHS στο Αμβούργο, η «κακή υγεία» συνοδεύεται συχνά από σημαντικά οφέλη όπως αναρρωτικές άδειες, πρόωρη συνταξιοδότηση, περισσότερη προσοχή από τα κοντινά πρόσωπα, πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμα και συντάξεις αναπηρίας...

Επειδή ψέμα από ψέμα διαφέρει, το φαινόμενο διερευνάται ως προς τις διαστάσεις του, σύμφωνα με τον Δρ Ocklenburg. Σε αυτό το μονοπάτι κινήθηκε και η πρόσφατη μελέτη μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας 975 ενήλικες κάτοικοι της Ολλανδίας απάντησαν σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια σχετικά με τα αν είχαν προσποιηθεί ποτέ ότι είναι άρρωστοι για να πετύχουν κάποιο σκοπό και αν γνώριζαν ανθρώπους που το είχαν πράξει, καθώς και να εκτιμήσουν τα ποσοστά των ψευδώς ασθενών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Psychology & Neuroscience.

«Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι το ψέμα περί ασθένειας είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο, δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα» σχολιάζει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων, ένας στους τρεις ανθρώπους (31,2%) προσποιείται ότι είναι ασθενής για να επιτύχει κάποιο στόχο, ενώ οι απαντήσεις έδειξαν ότι:

- το 22,7% είχε τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένειά του που είχε προσποιηθεί ασθένεια κατά το παρελθόν,
- το 24.9% είχε έναν «απατεώνα» στο φιλικό του περιβάλλον και
- το 15.4% γνώριζε κάποιον από τη γειτονιά που το είχε κάνει το 38,9% δήλωσε ότι ήταν κάποιος από το εργασιακό περιβάλλον που είπε ψέματα.

Περίπου το 14,3% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι είχαν ίδιοι προσποιηθεί τους ασθενείς κατά το παρελθόν, με το 55% να έχει προσποιηθεί σωματικά συμπτώματα, το 7,4% ψυχικά συμπτώματα και το 37,5% και τα δύο. Μετανοημένοι για την πράξη τους εντούτοις, δήλωσαν οι 8 στους 10 (80,6%), και ένα 16,5% το βρήκε συναρπαστικό.

Πόσοι λοιπόν υποκρίνονται μια ασθένεια ή άλλη κατάσταση υγείας; Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 14,3% που παραδέχθηκε ότι το έχει πράξει είναι μάλλον ψευδές, καθώς πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν ηθικά μεμπτές τους συμπεριφορές. Ως προς το 38,9% που «χρέωσε» σε συναδέλφους την τακτική αυτή, αποτελεί ποσοστό πιθανότατα παραπλανητικό λόγω ενδεχόμενων προκαταλήψεων και λανθασμένων εντυπώσεων. 

«Το πραγματικό ποσοστό μπορεί να είναι κοντά στο 31,2% που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς κυμαίνεται κοντά στο ποσοστό που έχουν καταλήξει προηγούμενες έρευνες σε άλλες χώρες», συμπεραίνει ο Δρ Ocklenburg και καταλήγει ότι καθώς το φαινόμενο αποδεικνύεται εκτεταμένο, οι γιατροί και οι ψυχοθεραπευτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους αυτά τα ευρήματα κατά την αξιολόγηση των ασθενών.

Σχετικά Άρθρα