ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα ψυχολογικά αίτια της άρνησης εμβολιασμού

23 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Η Δρ Geneviève Beaulieu-Pelletier, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και κλινική ψυχολόγος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα παρατηρήσεών της που εξηγούν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι αρνούνται τον εμβολιασμό.

Πρώτα από όλα είναι η ελλιπής πληροφόρηση. Μετά είναι ο φόβος της βελόνας και των εμβολίων γενικά. Ακολουθεί το αίσθημα της ματαιότητας καθώς η ψυχική κόπωση από την πανδημία το τέλος της οποίας δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, η ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και η συνεχής εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που «ακυρώνουν» τον εμβολιασμό, γίνονται προϋποθέσεις απογοήτευσης για τα εμβόλια.

Η άγνοια του κινδύνου είναι ακόμα ένας λόγος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας και, νιώθοντας υγιείς και άτρωτοι, υιοθετούν αντιδραστικές στάσεις. Συνήθως η πληροφόρησή τους για την ασθένεια και τον εμβολιασμό είναι ελλιπής και αγνοούν τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους από μια πιθανή λοίμωξη. Η καθηγήτρια διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται στην ουσία για αντιεμβολιαστές.

Η καχυποψία προς τα εμβόλια του νέου κορωνοϊού και τα συστατικά τους, ιδίως τα νέας τεχνολογίας mRNA για τα οποίοι εκφράστηκαν φόβοι ότι θα εισαγάγουν στον οργανισμό μας έως και μικροτσίπ, φέρνει εκ νέου πολλούς στην πλευρά αυτών που αρνούνται τον εμβολιασμό.

Τέλος, όπως εξηγεί η Beaulieu-Pelletier, ο καθένας έχει διαφορετικούς μηχανισμούς διαχείρισης μιας κατάστασης με πολύ άγχος. Κάποιοι θα αντιδράσουν με αύξηση της ενεργητικότητας, άλλοι θα αναζητήσουν θαλπωρή στα αγαπημένα τους πρόσωπα και μια άλλη ομάδα θα βρει ασφάλεια στην άρνηση. 

Σχετικά Άρθρα

Page error

Page error

We're sorry, but something went wrong and the page cannot be displayed.