ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι "ταξιδιάρικες ψυχές" είναι και οι πιο ικανοποιημένες

17 Ιανουάριου 2021, 09:00

images

Τα ταξίδια φαίνεται ότι ενισχύουν και το αίσθημα ευημερίας και ικανοποίησης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα από της Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Και τώρα τι να σχολιάσει κανείς για την πανδημία που μάς έχει εγκλωβίσει στα σπίτια μας; 

Η μελέτη του επίκουρου καθηγητή Chun-Chu (Bamboo) Chen που δημοσιεύεται στο περιοδικό Tourism Analysis, εξέτασε την επίδραση που ασκούν στην ψυχική υγεία τα συχνά ταξίδια στο διάστημα ενός έτους, προσθέτοντας έτσι νέα επιστημονική γνώση στα παλαιότερα ευρήματα που είχαν συσχετίσει την ανακούφιση από το άγχος, καλύτερη υγεία και ευεξία με μεμονωμένα ωστόσο ταξίδια ή διακοπές.

Οι 500 συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη βαρύτητα των ταξιδιών στη ζωή τους, καθώς και τον χρόνο που αφιέρωσαν στη συλλογή πληροφοριών και τα σχέδια μελλοντικών ταξιδιών ή διακοπών αλλά και πόσα πραγματοποίησαν στο χρονικό πλαίσιο ενός έτους. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν περισσότερα από τέσσερα ταξίδια αναψυχής το διάστημα ελέγχου, και μόνο το 7% δεν είχε πάει διακοπές.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι άτομα που ασχολούνται εντονότερα με τη συλλογή πληροφοριών για ταξιδιωτικούς προορισμούς και συζητούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια με φίλους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν πολλά ταξίδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν σκέφτονται συνεχώς για τον επόμενο προορισμό.

Το πλέον εντυπωσιακό ήταν η μεγαλύτερη ευτυχία σε ποσοστό 7% για όσους ταξίδευαν συχνά λίγο παραπάνω από 120 χλμ μακριά από το σπίτι τους, οι οποίοι εξέφρασαν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και ευημερίας εν αντιθέσει με όσους ταξιδεύουν σπάνια ή καθόλου.

Ο Δρ Chen, σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης του, επεσήμανε πως, ακόμη και αυτή η ισχνή συμβολή των ταξιδιών στην ψυχική υγεία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για το άμεσο μέλλον, με την επιστροφή στην κανονικότητα και για αρχή, τη μερική άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Σχετικά Άρθρα