ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ασταθείς ώρες ύπνου είναι σίγουρος δρόμος για κακή ψυχολογία

29 Μαρτίου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με ευρήματα νέας μελέτης, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται και δεν ξυπνούν τις ίδιες ώρες είναι πιθανό να έχουν κακή διάθεση και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η μελέτη διενεργήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Michigan και δημοσιεύθηκε στο npj Digital Medicine. Για την διεξαγωγή της έλαβαν υπόψη δεδομένα από μετρήσεις του ύπνου και της διάθεσης για περισσότερους από 2.100 υγειονομικούς σε διάστημα ενός έτους. Όλοι οι συμμετέχοντες δούλευαν πολλές ώρες, με μεγάλη ένταση και άτακτο εργασιακό πρόγραμμα, παράγοντες που, αλλάζοντας μέρα με την ημέρα, τροποποιούσαν τη δυνατότητά τους για τακτικό πρόγραμμα ύπνου.

Βασίστηκαν δηλαδή σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την παρακολούθηση του ύπνου και της δραστηριότητάς τους μέσω wearable συσκευών,  αναφορών σχετικά με τη διάθεσή τους καθημερινά σε μια εφαρμογή smartphone καθώς και εξετάσεων ανά τρίμηνο για σημάδια κατάθλιψης.

Όσοι αποδείχθηκε ότι είχαν μεταβαλλόμενα προγράμματα ύπνου ήταν πιθανότερο να έχουν υψηλότερη βαθμολογία σε παραδοσιακά ερωτηματολόγια για καταθλιπτικά συμπτώματα και χαμηλότερα ποσοστά στην καθημερινή τους διάθεση. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε όσους ξενυχτούσαν ή κοιμούνταν λιγότερο. Τα ευρήματα αυτά λοιπόν προστίθενται στον ήδη γνωστό συσχετισμό ανάμεσα στον ύπνο, τη διάθεση και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο κατάθλιψης.

«Τα αποτελέσματά μας αναδεικνύουν την συνέπεια στον ύπνο ως υποτιμημένο παράγοντα στόχευσης για την κατάθλιψη και την γενικότερη υγεία. Η εργασία, επίσης, υπογραμμίζει, επίσης, τη δυναμική των wearable συσκευών στην κατανόηση σημαντικών δομών που σχετίζονται με την υγεία και μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να μελετηθούν σε κλίμακα», σημειώνει σχετικά ο Δρ. Srijan Sen, καθηγητής νευροεπιστημών και ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Σχετικά Άρθρα