ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μελέτη συνδέει συγκεκριμένα διατροφικά μοτίβα με την κατάθλιψη

16 Μαρτίου 2021, 16:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει διατροφή που προφυλάσσει την ψυχική υγεία η οποία αλλά δεν είναι ίδια για όλους μας. 

«Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων πρέπει να γίνονται με βάση την ηλικία και το φύλο τους. Δεν υπάρχει μία διατροφή-κανόνας για όλους», τόνισε η Δρ Begdache για το διατροφικό μοτίβο που θα ενισχύσει τη σχέση της διατροφή με την ψυχική υγεία, σχέση που επιβεβαιώνουν ολοένα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα. 

Στην έρευνα, η επιστημονική ομάδα μελέτησε παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, η πρόσληψη φαγητού, η άσκηση και άλλους ακόμα σχετικούς με τον καθημερινό τρόπο ζωής σε τέσσερις υποομάδες από 2.600 συμμετέχοντες, σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, οι διαφορές στη μορφολογία και την ωριμότητα του εγκεφάλου λόγω φύλου και ηλικίας (νέοι 18-29 ετών – 30 και άνω), πρέπει να αποτελούν κεντρικό άξονα στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε τυχαίες χρονικές στιγμές και περιόδους οδήγησαν σε σημαντικά συμπεράσματα για διατροφικούς και άλλους παράγοντες που φάνηκαν να δρουν θετικά έναντι της ψυχικής δυσφορίας (άγχος, κατάθλιψη). Κι ενώ για τις νέες γυναίκες, το μοτίβο καλύτερης ψυχική υγείας περιελάμβανε πρωινό καθημερινά, μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση, ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από fast food, για τις ωριμότερες ηλικιακά γυναίκες, η βελτίωση σημειώθηκε μέσα από την καθημερινή άσκηση και κατανάλωση πρωινού και πολλών φρούτων, μαζί με ελάχιστη πρόσληψη καφεΐνης. Όσο για τους νεαρούς άνδρες η καλύτερη ψυχική υγεία συνδέθηκε με συχνή άσκηση, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυξημένη κρέατος, χαμηλή πρόσληψη καφεΐνης και αποχή από fast food ενώ στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, διατροφική κίνηση – κλειδί αποτέλεσε η μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών.

Η Δρ Begdache τονίζει για τους νέους ενήλικες που η ανάπτυξη του εγκεφάλου εξελίσσεται μέχρι τα 30 και άρα απαιτεί μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ψυχική ανστάτωση.Σχετικά Άρθρα