ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη και διαβήτης συνδέονται

01 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Η κατάθλιψη απειλεί τα άτομα με διαβήτη. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford σε δημοσίευση που έκαναν στο American Journal of Psychiatry.

"Ο κίνδυνος υπολογίζεται διπλάσιος συγκριτικά με τον υγιή πληθυσμό", σημειώνει χαρακτηριστικά η Δρ Natalie Rasgon, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών, σπεύδοντας ωστόσο να καθησυχάσει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να περιοριστεί μέσα από τη διατροφή, την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τη Δρ Rasgon, η σχέση της αντίστασης στην ινσουλίνη με ψυχικές διαταραχές έχει επιβεβαιωθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες, όπως εκείνες που έχουν καταλήξει ότι το 40% των ανθρώπων με διαταραχές της διάθεσης είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές αναζήτησαν την αιτιώδη σχέση μεταξύ της μεταβολικής διαταραχής και κατάθλιψης από τη συνεχιζόμενη μελέτη Netherlands Study of Depression and Anxiety με περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες. Επέλεξαν 601 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 41 έτη από την ομάδα ελέγχου χωρίς συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης κατά την έναρξη της μελέτης, στους οποίους μέτρησαν γλυκόζη νηστείας, περιφέρεια μέσης και αναλογία τριγλυκερίδιων/HDL (καλής χοληστερίνης), δείκτες δηλαδή της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε δείκτη και σε βάθος 9 χρόνων, υπήρχε αιτιώδης συσχέτιση με την εμφάνιση κατάθλιψης. Ειδικότερα, ο κίνδυνος κατάθλιψης σημειώθηκε υψηλότερος κατά:

-89% για μέτρια αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη λόγω αναλογίας τριγλυκερίδιων/HDL.

-11% για κάθε αύξηση πέντε εκατοστών στην περιφέρεια μέσης.

-37% για κάθε αύξηση 18mg στη γλυκόζη πλάσματος νηστείας.

Οι ερευνητές εξειδίκευσαν ακόμα περισσότερο τη μελέτη τους, συγκρίνοντας τα παραπάνω αποτελέσματα με μια ομάδα 100 συμμετεχόντων από μια ομάδα 400 χωρίς ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη. Από τους τρεις δείκτες της μεταβολικής διαταραχής, μόνο η γλυκόζη νηστείας έδειξε ανησυχητικό συσχετισμό, με τον προδιαβήτη να αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης κατά 2,66 φορές.

Σχετικά Άρθρα