ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη ψυχολογία με την ενδεδειγμένη άσκηση

14 Αυγούστου 2020, 09:00

images

Καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία προσφέρει στους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας η yoga (γιόγκα). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναλύοντας στοιχεία άλλων μελετών σε άτομα άνω των 60 ετών.

Οι ερευνητές συγκεκριμένα επανεξέτασαν 22 μελέτες οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την επίπτωση της γιόγκα στην σωματική και ψυχική ευεξία των γηραιότερων ενηλίκων. Τα προγράμματα που μελετήθηκαν είχαν ποικιλία ασκήσεων και διαρκούσαν από έναν ως επτά μήνες ενώ ο χρόνος της κάθε άσκησης διαρκούσε 30-90 λεπτά.

Η στατιστική ανάλυση συνδύασε τα αποτελέσματα των μελετών για να εξετάσει τα αποτελέσματα της γιόγκα σε σύγκριση με γηραιότερους ενήλικες χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα, και με ηλικιωμένους που ακολουθούσαν άλλους τρόπους άσκησης, όπως το περπάτημα.

Τα συμπεράσματα ήταν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν με γιόγκα είχαν βελτιωμένη ισορροπία, ευλυγισία και πιο δυνατά πόδια. Παράλληλα όμως, παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, της ποιότητας του ύπνου τους και της όρεξης για ζωή...

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επαναξιολόγηση βελτιώνει την κατανόηση των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Και μάλιστα εντοπίζει στοιχεία και λόγους για την προώθηση της γιόγκα στις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων είναι ανενεργό και δεν πληροί τις οδηγίες για μυϊκή ενδυνάμωση που γίνονται από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Με βάση αυτή τη μελέτη μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η γιόγκα δίνει εξαιρετική προοπτική για βελτίωση σημαντικών σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων στους γηραιότερους ενήλικες. Πρόκειται για μία ευγενή δραστηριότητα που μπορεί να τροποποιηθεί για να ταιριάζει στους ανθρώπους με παθήσεις και νόσους που επέρχονται με τη γήρανση», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Divya Sivaramakrishnan.

Σχετικά Άρθρα