ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λειτουργία του θυρεοειδούς στην έγκυο ίσως σχετίζεται με την ΔΕΠΥ στα παιδιά

24 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Οι διαταραχές στην λειτουργία του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ίσως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στα παιδιά,. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Perinatology.

Όπως αναφέρει, τα παιδιά γυναικών με χαμηλά επίπεδα της ορμόνης Τ4 κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης με ΔΕΠΥ, για την πρόκληση της οποίας θεωρούνται υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, και κάποια γονίδια που ρυθμίζονται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς

«Ο θυρεοειδής αδένας είναι εξαιρετικά σημαντικός στην εγκυμοσύνη και μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη μεγάλη ανάγκη της ολοκληρωμένης προγεννητικής φροντίδας», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Νοσοκομείο Winthrop του Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία σχεδόν 330.009 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2016 και οι σχετικές πληροφορίες συλλέγονταν μέχρι και την ηλικία των 17 ετών. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, σχεδόν 17.000 παιδιά διαγνώσθηκαν με ΔΕΠΥ, ενώ περίπου 10.000 μέλλουσες μητέρες διαγνώσθηκαν τότε με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκτός από το γενικά αυξημένο ποσοστό ΔΕΠΥ στα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς, οι επιστήμονες βρήκαν και μια σημαντική φυλετική διαφορά. Τα ισπανόφωνα παιδιά, των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίαζαν αυξημένο κατά 45% κίνδυνο για ΔΕΠΥ, συγκριτικά με τον  κατά 22% αυξημένο κίνδυνο για τα άλλα παιδιά.


Σχετικά Άρθρα