ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κακή ψυχολογία ανοίγει την "πόρτα" στον καρκίνο του μαστού

28 Ιουλίου 2020, 16:00

images

«Οι προληπτικές εξετάσεις και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σήμερα έχουν μεγαλύτερη αξία και είναι πιο απαιτητικές  και απαραίτητες από ποτέ, με δεδομένο ότι οι γυναίκες υφίστανται μια παρατεταμένη ψυχολογική φόρτιση τα τελευταία χρόνια, από ένα σύνολο επιβαρυντικών στρεσογόνων καταστάσεων και κοινωνικών συγκυριών». 

«Αυτές, σύμφωνα με τις διεθνείς απόψεις, ‘’πυροδοτούν’’ την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αποτελώντας στην ουσία μια ύπουλη “κερκόπορτα’’». Αυτό επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) Επ. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από δωρεάν κλινική και υπερηχογραφική εξέταση μαστών 54 γυναικών που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και ενός ανδρός, ενώ πραγματοποιήθηκαν και  παρακέντηση ογκιδίων με κυτταρολογική εξέταση και κυτταρο- λογική εξέταση εκκριμάτων της θηλής των μαστών, όπου αυτό υπήρχε.

Οι παράγοντες που σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΜ ευθύνονται γενικότερα  για την αύξηση του ψυχικού στρες σε πολλές γυναίκες, είναι η κακή συμπεριφορά συζύγου ή άλλων μελών της οικογενείας, απροσδόκητη αλλαγή στον τρόπο ζωής, παιδιά με προβλήματα υγείας, θάνατος αγαπημένου προσώπου και οικονομικά προβλήματα. Ειδικότερα όμως για τις νεώτερες γυναίκες, ανέφερε ότι στις μέρες μας είναι τα τρία στερητικά “A”, η αγαμία, η ατεκνία και η ανεργία.Σχετικά Άρθρα