ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ευτυχία μάς φεύγει όσο την κυνηγάμε με αγωνία

25 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Όπως αναφέρει σε άρθρο του με βάση μια νέα μελέτη, ο Αμερικανός ψυχολόγος Δρ Mark Travers, «η ευτυχία δεν έρχεται τόσο εύκολα σε όσους την επιδιώκουν μανιωδώς». Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Current Opinion in Behavioral Sciences.

«Ένας λόγος που οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απόδοση μεγάλης αξίας στην ευτυχία μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, είναι οι μεγάλες πιθανότητες να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη απογοήτευση σε στιγμές που η ευτυχία ήταν πιο προσιτή», συμπληρώνει η ψυχολόγος Felicia Zerwas από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια η οποία ανασκόπησε με την ομάδα της προηγούμενα ευρήματα σχετικά με την ευτυχία, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας έρευνας.

Η μελέτη της Δρ Zerwas ανέδειξε δύο βασικούς τρόπους προσέγγισης της ευτυχίας ως:

-Ένα στόχο που αξιολογείται ως πολύ σημαντικός, όχι αρκετά όμως για να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο άτομο.

-Μία πηγή ανησυχίας που ωθεί το άτομο σε συνεχείς κρίσεις σχετικά με το αν είναι αρκετά ευτυχισμένο, μια τάση που, σύμφωνα με τη Δρ Zerwas, παρεμβάλλει αρνητικά συναισθήματα και εμποδίζει την επίτευξη της ευτυχίας.

Από τα παραπάνω, η ψυχολόγος εντοπίζει τους παράγοντες που θα φέρουν ή θα απομακρύνουν την ευτυχία:

Οι στρατηγικές που ακολουθούμε για την κατάκτησή της: Oι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση δίνουν προτεραιότητα σε δραστηριότητες που τους προκαλούν ευχάριστα αισθήματα, έχουν αυτομάτως υιοθετήσει μια στρατηγική που θα τους οδηγήσει με μεγαλύτερη βεβαιότητα στην ευτυχία.

Η ένταση με την οποία βιώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα από το κυνήγι της: Αν και μια αποτυχία, το χαμηλό σκορ, μπορεί να μας προκαλέσει θλίψη και αρνητικές σκέψεις, τις περισσότερες φορές θα λειτουργήσει παραγωγικά, κάνοντάς μας να προσπαθήσουμε περισσότερο. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει στο κυνήγι της ευτυχίας. Στη συνέχεια σημειώνει τα δύο λογικά σφάλματα που θα οδηγήσουν αναπόδραστα στην απογοήτευση:

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό που θα τους κάνει πράγματι ευτυχισμένους. Μπορεί επί παραδείγματι να θεωρούν ότι θα ευτυχήσουν σπαταλώντας χρήματα για τον εαυτό τους, όταν η επιστήμη έχει αποδείξει το αντίθετο, τα ψυχικά οφέλη δηλαδή της γενναοδωρίας. 

Επίσης η πίεση που ασκεί συχνά η κοινωνία και η τοξική θετικότητα ευθύνονται συχνά για μια κυρίαρχη πλάνη, ότι η ευτυχία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ευημερίας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η συνολική ευημερία βελτιώνεται όταν μπορεί το άτομο να αποδέχεται τα πραγματικά του συναισθήματα.


Σχετικά Άρθρα