ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αισιοδοξία χαρίζει καλύτερη και μεγαλύτερη ζωή

02 Αυγούστου 2020, 08:00

images

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο και καλύτερα καθώς διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρονίων παθήσεων.

Έρευνα των Jakob Weitzer και Eva Schernhammer, από το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μυστικό της μακροζωίας των αισιόδοξων ατόμων κρύβεται στον καλό ύπνο. Στη μελέτη συμμετείχαν οι Stefan Seidel και Gerhard Klösch από το Τμήμα Νευρολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Αναλύοντας τα στοιχεία από μια διαδικτυακή έρευνα του 2017 σχετικά με τα γενικά χαρακτηριστικά του ύπνου 1.004 Αυστριακών, καθώς και άλλων παραγόντων όπως η εργασιακή απασχόληση τους και συνήθειες που είχαν πριν τον ύπνο, οι επιδημιολόγοι συμπέραναν πως οι πιθανότητες να υποφέρουν από διαταραχές στον ύπνο και/ή από αϋπνία, ήταν περίπου 70% λιγότερες για τους αισιόδοξους συγκριτικά με τους απαισιόδοξους.

Συνοψίζοντας τους παράγοντες καλύτερου ύπνου, ο Δρ. Weitzer αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι ασκούνται περισσότερο, καπνίζουν λιγότερο και ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, ενώ οι καλύτερες στρατηγικές που υιοθετούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων εξασφαλίζουν λιγότερο άγχος σε δύσκολες καταστάσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η αισιοδοξία μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω διαφόρων ασκήσεων. Μία από αυτές τις ασκήσεις είναι η λεγόμενη μέθοδος «Καλύτερος Πιθανός Εαυτός». Σύμφωνα με τον Δρ. Weitzer, πρόκειται για μια άσκηση κατά την οποίο το άτομο προσπαθεί να φανταστεί μια ιδανική κατάσταση και έπειτα καταγράφει πώς θα μπορούσε να μοιάζει η καλύτερη δυνατή ζωή κάποιου στο μέλλον. Αρκετές εβδομάδες τακτικής άσκησης, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του επιπέδου αισιοδοξίας ενός ατόμου. «Αυτό δεν αφορά τόσο την επίτευξη του «ιδανικού», όσο το να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για ένα ευοίωνο μέλλον».


Σχετικά Άρθρα