ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα για την ψυχολογική κατάσταση και τις απόψεις εν καιρώ πανδημίας

15 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα για λογαριασμό της διαΝΕΟσις καταγράφει απόψεις, αντιλήψεις και στάσεις της κοινωνίας για τη πρωτοφανή πανδημία που ζει ο κόσμος. Η έρευνα διενεργήθηκε από την Metron Analysis στο διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020 σε πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω. 

Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι αλλά και πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα εκπληκτικά αποτελέσματα του Απριλίου που είχε γίνει ξανά αντίστοιχη έρευνα. Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο. Σε γενικές γραμμές οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά αλλά εκφράζεται φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί.

Ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι στο μέλλον θα λυθεί το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα:

-Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση έχει μειωθεί στο 57% από 86% τον Απρίλιο 2020 παραμένοντας ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

-Οι άνω των 65 και οι οικονομικά ευκατάστατοι θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς της σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό άνω του 70%.

- Τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ελλήνων έχουν αλλάξει δραματικά. Κυρίαρχο συναίσθημα στα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνεται η αβεβαιότητα σε ποσοστό 20,5%, αντικαθιστώντας αυτό της αισιοδοξίας κατά την προηγούμενη μέτρηση που είχε σημειώσει το εντυπωσιακό ποσοστό 26,5%.

Πλέον, η αισιοδοξία εμφανίζεται ως το έκτο συχνότερο συναίσθημα σε ποσοστό 8,5% πίσω από τον φόβο, την απογοήτευση, το άγχος και την ανασφάλεια. Το 55,4% δηλώνει ότι "η ψυχολογική μου διάθεση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία".

-Σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες (31,9%) θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι προσωπικά από τον κορωνοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό πέντε μήνες πριν ήταν 23,7%. Στους ηλικιωμένους 65+ πλέον το 42% θεωρούν ότι κινδυνεύουν -από 33% τον Απρίλιο. Το 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον ή κάποια που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Εν μέσω καραντίνας, το 67,9% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα επανέλθουμε "σε μια φυσιολογική καθημερινότητα" μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, μόλις το 5% του πληθυσμού πιστεύει ότι θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα "μέχρι το τέλος του χρόνου". Το 87,4% θεωρεί ότι θα επανέλθουμε από το 2021 και μετά, ενώ ένας στους τρεις (32,4%), θεωρούν ότι θα επανέλθουμε μετά από το 2021.

Η ζωή μας σήμερα:

- Το 73,9% παραδέχονται ότι η ζωή τους έχει αλλάξει "πάρα πολύ" ή "αρκετά".

-Το 76,3% δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία.

-Το 62,9% ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες.

-Το 60,5% ότι βγαίνουν σπανιότερα σε μπαρ.

-Το 59,5% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο.

-Το 56% ότι συναντούν λιγότερο τους φίλους τους.

-Το 54,3% ότι ψωνίζουν σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα.

-Το 53,8% ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με πλοίο.

-Το 51,3% ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ.

Οικονομία - εργασία

-Το 57,2% εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία σε έναν χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τώρα.

-Το 40,9% των πολιτών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

- Το 20,7% δηλώνει ότι αισθάνεται λιγότερο παραγωγικό στη δουλειά τους, από ό,τι ήταν πριν.

-Το 72,7% των εργαζομένων στην περίοδο του Σεπτεμβρίου που έτρεξε η έρευνα δήλωναν πως εργάζονται κανονικά στον χώρο εργασίας τους και μόνο 12,2% με τηλεργασία (τα αντίστοιχα ποσοστά τον Απρίλιο, επί lockdown, ήταν 25,4% και 26,2%).

-Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά από την 1η Μαρτίου 2020 φτάνει το 18,4% (από 11,4% τον Απρίλιο).

Πόσο προσέχουμε;

-Το 93,9% των Ελλήνων δηλώνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, όταν βρέθηκαν σε χώρους όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική, φορούσαν "πάντα" ή "σχεδόν πάντα" μάσκα.

-Το 95,5% δηλώνουν ότι πλένουν τα χέρια τους συχνά ή πολύ συχνά, το 85,1% ότι φορούν μάσκα και το 79,7% ότι τηρούν τις αποστάσεις.

-Το 49,5% δηλώνει ότι θα  το έκανε εμβόλιο (αν υπήρχε σήμερα ένα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διαθέσιμο δωρεάν για όλους), ενώ το 41,9% πως όχι.

Εμπιστοσύνη και απειλές για το μέλλον

Εντυπωσιακή ήταν η αλλαγή στην εμπιστοσύνη που δηλώνουν οι Έλληνες στην Ε.Ε. Τον Απρίλιο το ποσοστό ήταν μόλις στο 27,3%. Βεβαίως, τότε δεν είχε ανακοινωθεί ούτε η πρωτοβουλία NextEU και το πολυσυζητημένο, πια, Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά από όλα αυτά, πράγματι, η εμπιστοσύνη επανήλθε κοντά στα προηγούμενα επίπεδα (37,9%).

Τον Απρίλιο ρώτησαν τους Έλληνες για πρώτη φορά αν εμπιστεύονται τους "επιστήμονες/τεχνοκράτες" και ένα 85% δήλωσαν ότι  τους εμπιστεύονται "πολύ" ή "αρκετά". Πέντε μήνες, μετά, το ποσοστό έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 65,6%. Στην ερώτηση σχετικά με το ποια θεωρούν οι Έλληνες τη σημαντικότερη απειλή, η πιο σημαντική από όλες, κρίνεται η "οικονομία". Εξίσου σημαντική απειλή με την οικονομική κρίση, ωστόσο, οι Έλληνες θεωρούν το "μεταναστευτικό/προσφυγικό". Ακολουθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κλιματική αλλαγή.

Σχετικά Άρθρα